Spojivši održivi turizam, slow travel koncept i volonterstvo, Međimurje predstavlja novi iskorak u turističkom razvoju

Z cugom v zeleno Međimurje.

Autor:  Goran Rihelj

9. travnja 2024.

Spojivši održivi turizam, slow travel koncept i volonterstvo, Međimurje čini novi iskorak u turističkom razvoju Hrvatske, kao i novi pozitivni primjer u praksi oko strateškog razvoja destinacije prema održivom turizmu. 

U sklopu programa „Laboratorij razvoja održivog turizma“ TZ Međimurske županije odlučila je testirati jedan vid mobilnosti i povezati ga s volonterskim aktivnostima koji pridonose razvoju zdrave organizacijske kulture lokalne zajednice.

Naime, uoči Dana planete Zemlje, Turistička zajednica Međimurske županije poziva na volonterski doprinos za održivo Međimurje i naš planet!

"Želimo da doživite održiv način putovanja, a svojim djelima da pomognete očistiti, urediti i očuvati prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatskog cvjetnjaka," navode iz TZ Međimurske županije. 

Cijela priča se vrti oko povezanosti sa Zagrebom vlakom. Zašto koristiti automobil, kada u Međimurje možete doći vlakom?

'z cugom v zeleno Međimurje - je slogan kampanje, a vlak kao prijevozno sredstvo iz Zagreba do Čakovca bit će u sklopu kampanje i brendiran naljepnicama. Dolazak vlakom, obilazak destinacije Hop On Hop Off busom (jedan bus kapaciteta od cca 50 ljudi, koristi manji CO2 otisak nego 50 automobila) i e-busevima, biciklima... uz volonterske radionice održivog razvoja u destinaciji. 

Foto 1 min

Ovo “sporo” putovanje sastojat će se od: animacijsko - zabavnog programa i međimurskog doručka u vlaku, upoznavanja lokalnih heroja održivog turizma, sudjelovanja u volonterskim akcijama, druženja uz fina međimurska jela i vina te izleta na najatraktivnije prirodne i baštinske lokacije međimurskog održivog turizma.

U sklopu programa gosti će sudjelovati u uređenju javne osjetilne staze, izradit će „hotel“ za kukce i kućicu za ptice, elemente tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne, uredit će se okoliš objekta za djecu s posebnim potrebama, obavit će se proljetni radovi u vrtu regenerativne poljoprivrede, trčati i šetati te skupljati smeće, izradit će i postaviti kućicu za ptice, radit će i eko svijeće radi prodaje za fond za zbrinjavanje napuštenih pasa, kao i proljetne radove na pašnjaku za ispašu autohtonog Međimurskog konja.

Održivi vikend u Međimurju od prvog do zadnjeg koraka. I to smisleno i korisno, kako za destinaciju, tako i za turiste koji će naučiti i dobiti više dimenzija po pitanju održivog razvoja i turizma. 

Međimurje je od 2023. godine certificirana destinacija održivog turizma, a obveza prema certifikaciji je utjecati na smanjenje negativnog klimatskog otiska i podržavati održive djelatnosti.

Cijela priča ne dolazi slučajno, a zanimljivo je kao pozitivan primjer iz prakse - kako se u Međimurju sve logično i prirodno razvija te planira - sloj po sloj.  Naime, 98% turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji koristi osobni automobil što naravno stvara veliki negativni CO2 otisak.

Upravo je cilj ovog pilot projekta potaknuti goste da u destinaciju putuju vlakom, potom da unutar destinacije koriste bicikli, hodanje, turistički prijevoz Hop On Hop Off, educirati kako turiste tako i lokalnu zajednicu o održivosti, kao i razvoju sporog "slow" te volonterskog turizma.

Naravno, za promjenu navika i turističkih tokova treba vremena, ne može se mijenjati samo od sebe. Zato je ključno da destinacija gura i živi taj narativ, radi ciljane projekte i promidžbu, jer mi smo naratori naše priče. Održivi turizam uvijek počinje od lokalnog stanovništva i destinacije, ne obrnuto. To je baza. 

Važnije, ovdje se ne radi samo o jednom projektu, nego o još jednom povezanom projektu u Međimurju te široj održivoj priči i razvoju destinacije. 

Vizija razvoja turizma u Međimurju definirana je da se destinacija razvija na principima održivosti, da Međimurje bude prepoznata i visoko poželjna destinacija dinamičkog i zdravog odmora koja aktivnim i znatiželjnim posjetiteljima nudi iskustva wellnessa i sporta, učenja i zabave, fine hrane i vina, bogate kulture i očuvane prirode. 

Da vizija nije samo mrtvo slovo na papiru, dokaz je i ovaj projekt. Sve je to proces, na nama je u kojem smjeru ćemo krenuti i razvijati se. Jer turizam razvija upravo destinacija, ne neke "vanjske sile".

Cijeli turistički program i koncept pogledaje na: Z cugom v zeleno Međimurje

 

P.S. Za one čitatelje koji žele znati više...

/// Primjer kako se održivo i strateški razvija turizam: komunikacija prema lokalnoj zajednici je ključan korak

/// Zašto Međimurje nije "sexy"? Međimurje mora biti benchmarking našeg turizma

/// Hop on, Hop off koncept u Međimurju odlično se razvija. Školski primjer strateškog razvoja turizma

/// Međimurje opet rastura! Kreće novi invoativni prozivod destinacije - Bus on the move ili Međimurje u pokretu

Autor:  Goran Rihelj

9. travnja 2024.