Uskoro najveći godišnji skup obiteljskog turizma – 4.FOS

4. Forum obiteljskog smještaja (FOS) održat će se 2.-3.2.2018. u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u organizaciji HGK. Radi se o najvećem godišnjem okupljanju obiteljskog turizma čiji je cilj edukacija,...

4. Forum obiteljskog smještaja (FOS) održat će se 2.-3.2.2018. u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u organizaciji HGK.

Radi se o najvećem godišnjem okupljanju obiteljskog turizma čiji je cilj edukacija, predstavljanje novosti u zakonodavstvu i umrežavanje sudionika s izlagačima proizvoda i usluga relevantnih za obiteljski smještaj, kojeg organizira Hrvatska gospodarska komora i Zajednica obiteljskog turizma pri HGK. „Činjenice da obiteljski smještaj čini više od 50% ukupnog turističkog tržišta i da od njega živi 350.000 ljudi dovoljno govore koliko je ovo tržište važno za demografski razvoj Hrvatske te zbog čega se njime trebamo sustavno baviti. Mnogi su tu prepoznali priliku za ostanak u svojoj zemlji i rad u svojoj nekretnini“ rekla je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Danijela Čavlović.

Čavlović ističe da uloga domaćina uključuje puno više od ličenja zidova, investiranja u posteljinu i pribor za jelo i ostalog redovitog održavanja. Upozorava da se radi o djelatnosti koja je u potpunosti uključena u digitalnu evoluciju pa onaj tko nije upoznat s novim alatima i trendovima teško može opstati među sve snalažljivijom i kreativnijom konkurencijom. Zbog toga je Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK prije četiri godine započela s organizacijom Foruma obiteljskog smještaja, kako bi se educiralo o promjenama i potrebama ovoga tržišta te povezalo ponuđače proizvoda i usluga za ovu djelatnost. Do sada je kroz sustav edukacije Zajednice prošlo više od 10.000 ljudi.

Jedna od tema ovogodišnjeg izdanja bit će i kategorizacija smještaja, ali i potencijalni utjecaj donošenja novog poreza na nekretnine na pružatelje obiteljskog smještaja. Govorit će se i o digitalnoj revoluciji, upravljanju cijenama, važnosti brendiranja i nišnom marketingu. Predstavnik Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA) Carlos Villaro Lassen, kojem se Zajednica obiteljskog turizma pri HGK pridružila u ožujku prošle godine, pokazat će europske prakse i očekivanja u uređenju tržišta kolaborativne ekonomije.

Foto: Booking.com

Ovo najveće godišnje okupljanje pružatelja smještaja organizirano je s ciljem edukacije o najvažnijim pitanjima u poreznoj politici, zakonskim promjenama, marketinškim  kretanjima i digitalnoj revoluciji te važnosti podizanja kvalitete ponude na ovom najbrže rastućem turističkom tržištu. Na Forumu će se dodijeliti i priznanja Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku za najbolje objekte u obiteljskom smještaju, kao i nagrade za najbolje europske kuće za odmor. Forum je besplatan za sve sudionike. Osigurane su povoljne cijene smještaja za posjetioce izvan Zagreba, a prijevoz osiguravaju regionalne turističke zajednice. Više informacija o Forumu i programu dostupno je na službenim stranicama fos.hgk.hr.

U domaćinstvima prošle godine ostvareno 35 milijuna noćenja

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano preko 90.000 domaćinstava s preko 540.000 postelja, a u pružanje usluga smještaja u domaćinstvu uključeno je neposredno 350.000 ljudi. Vrijednost registriranih kapaciteta procjenjuje se na 15 milijardi eura, dok vlasnici u njihovo tekuće održavanje godišnje ulažu 120 milijuna eura, na bazi minimalnih 200 eura po postelji. Na dodatne sadržaje poput bazena, opreme za wellness, cikloturizma, sadržaja za djecu, hortikulture i marketinga godišnje investiraju još 130 milijuna eura. Prema posljednjim podacima Ministarstva turizma, u protekloj je godini najviše noćenja ostvareno upravo u domaćinstvima, sveukupno 35 milijuna.


Povezane vijesti:

DANIJELA ČAVLOVIĆ, HGK: DOK NAM U EUROPI ČESTITAJU, U HRVATSKOJ SU NEKI ZABRINUTI ZBOG RASTA PRIVATNOG SMJEŠTAJA

OBITELJSKO MIKRO PODUZETNIŠTVO U TURIZMU – PITANJE OPSTANKA

BUDITE DOMAĆINI U OBITELJSKOM SMJEŠTAJU, A NE AGENTI ZA NAJAM NEKRETNINA

Vijesti: