Valamar izravnom nagodbom od Države kupio kompleks u Rapcu

Valamaru kompleks u Rapcu za milijun kuna

Netom prije nego što je prošlog tjedna svečano otvorila dva nova ljetovališta u Rapcu, najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera postigla je dogovor s državom o otkupu restorana i uređenog zemljišta u tom gradu ukupne površine 1.032 četvorna metra, a za koji je platila cijenu od 1,08 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Prodaja je obavljena izravno, bez javnog natječaja, jer je riječ o zatvaranju imovinsko-pravnih odnosa iz vremena pretvorbe iz 1990.-tih. Svakako kako je dobra vijest da se imovina koje nije aktivna i koja propada te je ruglo grada i mrtav kapital dobila novu vrijednsot, no također trebalo se voditi brigu o transparentnosti, barem objavom na medije nakon sklapanja dogovora o otkupu.

Vodstvo Valamara kupoprodajni ugovor je potpisalo s ministrom državne imovine Goranom Marićem, temeljem odluke koju je krajem svibnja odobrilo vladino povjerenstvo za upravljanje nekretninama iz državnog portfelja. Prodaja je, kako se saznaje iz odluke Povjerenstva, provedena izravno, bez javnog natječaja. Iako se taj model prodaje zbog transparentnosti posljednjih godina nastoji izbjegavati, sudeći prema odluci povjerenstva, razlog za izravnu prodaju bili su dugogodišnji neriješeni imovinsko-pravni odnosi oko nekretnine.

Iz odluke nema informacija o tome u kakvom je stanju nekretnina i tko je procijenio njezinu vrijednost. Tek se navodi da je kupac preuzima u zatečenom stanju i da nakon preuzimanja kupac neće imati bilo kakva potraživanja za naknadno utvrđene materijalne ili pravne nedostatke. Iz javno dostupnih izvora, nekretnina je bila u vlasništvu nekadašnjeg turističko-ugostiteljskog poduzeća Rabac, te nije u postupku pretvorbe društvenog vlasništva 1990.-tih bila procijenjena i unijeta u temeljni kapital tvrtke. Zato su se nakon privatizacije Rapca godinama vukli repovi i vodili postupci rješavanja statusa tog prostora s nekadašnjim Hrvatskim fondom za privatizaciju i njegovim pravnim sljednicima.

Izvor: Poslovni dnevnik / HrTurizam.hr

Vijesti: