Varaždinska županija daje bespovratne potpore u turizmu te posebno pomaže putničkim agencijama

Varaždinska županija je objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno milijun kuna. Riječ je o trećem javnom pozivu, čime će Varaždinska...

Varaždinska županija je objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno milijun kuna. Riječ je o trećem javnom pozivu, čime će Varaždinska županija u podizanje broja i kvalitete smještajnog kapaciteta ukupno uložiti više od 3 milijuna kuna.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković rekao je kako mu je drago što se potpore dijele već treću godinu zaredom te istaknuo kako je milijun kuna županijske potpore generiralo ulaganja vrijedna osam milijuna kuna što pokazuje da treba potaknuti privatna ulaganja. “Naše “Kuće za odmor s pričom” doživjele su pravi procvat. Usporedimo li noćenja ostvarena u istom razdoblju u 2019. godini s noćenjima ostvarenim u kriznoj 2020., rast iznosi čak 9,15 posto što je stvarno impresivno. Kuće za odmor ostvarile su ukupno 9.555 noćenja što čini 10,35 posto svih noćenja ostvarenih u županiji, pri čemu je 63 posto stranih turista. Kada se na ovaj Poziv nadovežu velika ulaganja u Varaždinskim toplicama, koje mogu postati kontinentalna Opatija, a tu je i revitalizacija jezera Trakošćan vađenjem mulja, stvarno s optimizmom gledam u budućnost turizma na našem području i očekujem dobre rezultate” – kazao je Bedeković.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović kazao je kako će po prvi puta prijavitelji moći cijelu pripremu na javni poziv odraditi online te kako je osim potpore iznajmljivačima naglasak stavljen na proširenje prezentacijske ponude na poljoprivrednim gospodarstvima i na razvoju dodatnih turističkih atrakcija. “Želimo biti cjelogodišnja turistička destinacije za što trebamo izgraditi sadržaj i zato ulažemo u proširenje turističke ponude. Osigurali smo milijun kuna, a prihvatljivi su troškovi za građevinske radove do 30%, ulaganja u cikloturističku ponudu, uređenje i opremanje interijera objekta, opremu za prezentacijske svrhe, bazene, saune, hidromasažne kade, promociju, restauracija i obnova autohtonog objekta, izgradnja ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka i uređenje i oprema pješačke i poučne staze. Županija sufinancira do maksimalno 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Minimalno sufinanciranje iznosi 10.000 kuna, dok je maksimalan iznos do 40.000 kuna”

Direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini podsjetio je kako prije nekoliko godina ruralni dio županije nije imao smještajnih kapaciteta, dok danas privatni smještaj postaje perjanica županijskog turizma i naveo kako se u protekle tri godine 68 obitelji uključile u priču o turističkom uspjehu u Varaždinskoj županiji.

“Na prošli javni poziv 47% od svih prijavljenih projekata su žene-poduzetnice, a najstarije građevine koje su se obnovile sredstvima s kraja 18. stoljeća su u središtu Varaždinskih Toplica i na Vinica bregu. Prije četiri godine postojala su dva bazena, a danas ih je 30.  Još do prije tri godine od 22 općine u županiji, čak njih osam (36%) nije imalo niti jedan registrirani smještajni objekt, a sad je samo jedna takva” pojasnio je Bojanić Morandini i kazao kako ga posebno veseli činjenica da su iznajmljivači veliku pozornost posvetili energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju i selektiranju otpada, kompostiranju i odabiru prirodnih materijala.

Prijave su do 27. veljače. 2021. Više detalja u prilogu.

Prilog: Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2021. godinu

Županijska Turistička zajednica kroz Javni poziv pomaže putničkim agencijama i izvođačkim umjetnostima

Više nego pohvalno, Turistička zajednica Varaždinske županije objavila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u području izvođačke umjetnosti i putničkih agencija za 2021. godinu.

Jedinstven je to Javni poziv u Hrvatskoj koji je proizašao kao jedna od konkretnih mjera za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta, obzirom da su mjere za zaustavljanje epidemije snažno utjecale na pad prihoda, posebno u djelatnosti turističkih agencija i izvođačke umjetnosti, koje sada uopće ne rade ili rade sa značajno smanjenim kapacitetom.

Bespovratne potpore se odobravaju kao potpore male vrijednosti, a korisnici bespovratnih potpora mogu biti poslovni subjekti (trgovačka društva/ obrti) sa sjedištem na području Varaždinske županije, koji se pretežito bave izvođačkim umjetnostima ili putničkim agencijama/ turoperatori i to im je osnovna djelatnost. Svi paketi moraju sadržavati eno-gastronomsku ponudu i minimalno jedno noćenje, a prednost će imati inovativni programi koji uključuju više mikrodestinacija i aranžmani koji nisu do sada bili na tržištu. Cilj Javnog poziva je pružanje potpore u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji turističkog razvoja Varaždinske županije te očuvanje radnih mjesta poslovnih subjekata koji se bave predmetnim djelatnostima.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković kazao je kako ova kriza mijenja poslovanje te se sve više okrećemo domaćim resursima.

“Ovim javnim pozivom nadamo se da će varaždinski organizatori putovanja ponuditi nove, kreativne i inovativne prijedloge boravka u našoj županiji koja se posljednjih godina probudila iz turističkog višedesetljetnog sna. Strani i domaći turisti otkrivaju kulturne i prirodne atrakcije, a zahvaljujući aktivnostima koje kontinuirano županija i Turistička zajednica provode posljednjih godina, brojni stanovnici županije postali su privatni poduzetnici i dodatni izvor zarade pronašli su upravo u turizmu. Najbolji primjer su Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja, prezentacijski centri na poljoprivrednim gospodarstvima i najnoviji projekt: Agroturizam s pričom koji upravo započinjemo” – rekao je Bedeković.

Maksimalan iznos potpore je 15.000 kuna. Link na kojem je istaknuti Javni poziv koji je otvoren do 28. veljače ove godine je: http://www.turizam-vzz.hr/materijali/natjecaji

Naslovna fotografija: Siniša Savić, Agencija Sjever

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN