Večeras svečanost otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni

Večeras u 20 sati započinje Svečanost otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni. Na pozornici u središtu grada pogledajte Pregršt istine, inače temu otvorenja za koju scenarij potpisuje Ana Cvenić. Nadahnuće je...

Večeras u 20 sati započinje Svečanost otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni.

Na pozornici u središtu grada pogledajte Pregršt istine, inače temu otvorenja za koju scenarij potpisuje Ana Cvenić. Nadahnuće je Cvenić pronašla u djelima poznate slavonske književnice Mare Šverl Gamiršek, a sama priča kroz sedam scena proučava probleme i životne situacije Šokadije s kraja 19. stoljeća.

Tema je povezana uz njezino najvažnije književno razdoblje koje svrstavamo u „šokačku problematiku“, a vezano je uz prostor između Županje i Morovića. U razdoblju između dva rata Švelova se, u prvom redu, afirmirala kao izraziti šokački pisac, kojemu je dokumentarnost najjača odluka. To je vrijeme kada je ukinuta Vojna krajina, raspadaju se šokačke zadruge i u Slavoniju dolaze stranci.

Scenarij će se bazirati na utjelovljenju likova iz novela u djelu Šuma i Šokci.

Svečanost otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni na glavnoj pozornici u središtu grada možete pratiti uživo od 20:00h, ali i na izravnom prijenosu HRT-a. Cijeli bogati program 53.Vinkovačkih jeseni pogledajte na službenim web stranicama.

Svečani mimohod u nedjelju

Najljepši dio, Svečani mimohod i revija konjskih zaprega je u nedjelju 16. rujna kada imamo 4.5 tisuće sudionika u ulicama grada Vinkovaca. Ove će godine biti 76 folklornih društava, 30 zaprega, 20 jahača, prethodnica i sve ono što daje ljepotu manifestaciji.

*Portal HrTurizam.hr je ponosni medijski pokrovitelj Vinkovačkih jeseni. 

 

Vijesti: