Virtualna šetnja Starogradskim poljem na lokalitetu Faros novi je sadržaj za turiste Hvara

U Starome Gradu na otoku Hvaru na arheološkom lokalitetu Faros održan Virtualni prikaz Starogradskog polja.

Autor:  HrTurizam.hr

28. srpnja 2023.

Arheološki lokalitet Faros slojevito je nalazište od 4. st. prije naše ere do 5.- 6. st. naše ere. Nalazi se na istočnom obodu današnje stare gradske jezgre Staroga Grada na Hvaru.

Obuhvaća Remetin vrt, te starokršćanske dvojne crkve sv. Ivana i ostatke crkve sv. Marije. Obje crkve bile su ukrašene podnim mozaicima koji su danas prezentirani u unutrašnjosti crkve sv. Ivana. 

Zanimljivost je u tome što su na istome mjestu stratigrafski posložene faze antičkog grada, od najranijeg perioda grčke kolonizacije, zatim rimskog do kasnoantičkog vremena.

"Arheološki lokaliteti su i inače zanimljivi posjetiteljima, ali korištenjem modernih tehnologija uspjeli smo ih učiniti još atraktivnijima i približiti ih svim generacijama", poručili su iz Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

Foto: Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem

Foto: Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem

Foto:  Vilma Matulić / Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem

Promocija projekta 'Virtualni prikaz Starogradskog polja' održana je na arheološkom lokalitetu Faros 27. srpnja 2023. Predstavljen je projekt koji je napravljen u sklopu Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, a sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija.

"Iznimno nam je drago što smo ovaj projekt uspjeli završiti za dio sezone 2023. godine", navode iz Javne ustanove. Od sada tako posjetitelji imaju priliku na arheološkom lokalitetu Faros u Starome Gradu na otoku Hvaru, na adresi Vukovarska cesta 2, otkriti kroz modernu tehnologiju bogatu povijesnu baštinu: insule, cisternu, amfore i kako je izgledao lokalitet Faros u prošlosti. 

Uz interaktivan samostojeći zaslon posjetitelji imaju priliku na jednom mjestu otkriti čari Starogradskog polja pod zaštitom UNESCO-a. Preko zaslona posjetitelji će jednostavno moći vidjeti sve lokalitete unutar Starogradskog polja uz opise tih lokaliteta, fotografije, video i 360 snimanje. 

"Uspjeli smo prikazati cjelokupnu UNESCO baštinu otoka Hvara, Starogradsko polje, suhozidnu gradnju, Procesiju za križem,  mediteransku prehranu, klapsko pjevanje, čipku od agave i sve znamenitosti na području Grada", poručuju iz Javne ustanove. 

 

Korištenjem VR naočala posjetitelji mogu prošetati rekonstruiranim lokalitetom te vidjeti kako je sve izgledalo u prošlosti, tipične amfore na ovom području, cisterne, bedeme, antičku luku, faroski novac u 3D.

Svojevrsni povratak u prošlost uz pomoć VR naočala pružit će jedinstveno iskustvo te će posjetitelji moći zaigrati igru s lukom i strijelom te svoje ime upisati u virtualnu knjigu gostiju. 

"Na ovaj jedinstven, zanimljiv način privući ćemo interes i pozornost svih generacija. Ovime spajamo povijesno naslijeđe i modernu tehnologiju s kojom se vrše prezentacijsko interpretacijski dijalozi sadašnjice", kažu iz Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Arheološki lokalitet Faros otvoren je svakim danom od 9:30 do 12:30 i od 17:00 do 20:00 sati. Iz Javne ustanove pozivaju sve koji se zateknu na otoku Hvaru da na ovaj način dožive antički grad Faros. 

Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem ustanova je čiji su osnivači Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i vodnog gospodarstva, Općina Jelsa i Grad Stari grad.

Cilj Agencije je očuvanje, unaprijeđenje i turističko vrednovanje Starogradskog polja, koje je 2008. ušlo pod zaštitu UNESCO-ove kulturne baštine.

Foto: Vilma Matulić / Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem

Autor:  HrTurizam.hr

28. srpnja 2023.