nacionalna udruga ugostitelja

Vlada RH povećala kvote za zapošljavanje stranih radnika u turizmu na 15.611 dozvola

Na danas održanoj 133. Sjednica Vlade donesena je odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.     Ovom odlukom povećana je kvotu za zapošljavanje...

Na danas održanoj 133. Sjednica Vlade donesena je odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.    

Ovom odlukom povećana je kvotu za zapošljavanje stranca za 2019 godinu na 50.100 dozvola za novo uključene. Radi se o povećanju za ukupno 20.331 dozvola više u odnosu na ovu godinu, a od kojih je gotovo 13.000 dozvola za sektore turizma i građevinu.

Tako sektor turizma raspolaže s ukupno 15.611 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, što je povećanje od 6.681 dozvola.

Ovim želimo osigurati stabilnost dotoka radne snage gospodarstvu te podupiremo gospodarski rast koji je procijenjen na 2,9 % za sljedeću godinu, istaknuo je Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić prilikom izlaganja te dodao: “Prvenstveno je cilj aktivirati domaću radnu snagu i spojiti ih s poslodavcima, a to se pokušava s raznim mjerama kao što Dani poslova u turizmu, projektima Zaželi, Od mjere do karijere, Zaposli se , reformom strukovnog obrazovanja, razvoj dualnog obrazovanja itd… a sve s ciljem animiranja i aktivacije osoba koji su na zavodu za zapošljavanje. “ ističe ministar Pavić, te dodaje kako Odlukom o povećanju kvota za zapošljavanje strane snage osiguravamo poslodavcima da ono što ne uspijemo kroz afirmiranje domaće radne snage osiguramo pristup tržištu strane radne snage kako ne bi ugrozili gospodarski rast.

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika.

Dani poslova u turizmu

Donesena je Odluka o ponovnoj Dana poslova u turizmu ( DPT ), a koja će se održati 18.siječnja u Osijeku, pa kasnije u Zagrebu i Splitu. Prošle godine je 24.000 ljudi izrazilo želju za rad u sezonu, a na Danima poslova u turizmu ponovit će se ista anketu. Cilj DPT je spojiti domaću radnu snagu s poslodavcima.

Održavanje Dana poslova u turizmu je prilika za promociju poslova u turizmu i motiviranje svih onih koji su potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne, te mladih koji tek ulaze na tržište rada.

Inače, u Hrvatskoj je 147.860 registriranih nezaposlenih osoba, trenutno je otvoreno preko 12.000 otvorenih radnih mjesta u HR.

       

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN