WEF: Ljestvica razine znanja engleskog jezika po državama

Jezik je nekoć bio prepreka, no danas je uobičajeno i jedva primjetno, na primjer, čuti Nizozemca da u Japanu naručuje čašu vode od ruskog konobara. Primarni razlog tome je...

Jezik je nekoć bio prepreka, no danas je uobičajeno i jedva primjetno, na primjer, čuti Nizozemca da u Japanu naručuje čašu vode od ruskog konobara. Primarni razlog tome je činjenica da je engleski jezik posao svjetski lingua franca. No, novo izvješće pokazuje kako je u određenim vodećim europskim gospodarstvima znanje engleskog jezika u padu, prenosi Svjetski ekonomski forum.

Od četiri najveća gospodarstva u eurozoni, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, „samo Nijemci se dobro sporazumijevaju na engleskom“, navodi se u izvještaju kojeg je objavila EF Education First, švedska kompanija sa sjedištem u Švicarskoj, čiji fokus je na više od 600 škola stranih jezika u 50 zemalja.

Izvještaj, koji izlazi svake godine od 2011., analizira rezultate EF normiranih testova engleskog jezika na uzorku od 2,3 milijuna ljudi u 100 zemalja. Države su, sukladno rezultatima, rangirane na skali od 0 do 100 temeljem osposobljenosti ispitanika za čitanje i slušanje.

EF ljestvica razine znanja engleskog jezika po državama

Izvještaj pokazuje poveznice između razine sposobnosti komuniciranja engleskim jezikom i uspjeha države u nizu razvojnih pokazatelja, poput neto prihoda i produktivnosti. Također, znanje engleskog jezika bitna je karika i u uspješnosti turističkog sektora države. Gosti, koji dolaze iz svih dijelova svijeta, osjećaju se puno sigurnije i opuštenije ako se jasno mogu razumjeti njihove potrebe i zahtjevi. Iako u Hrvatskoj, primjerice u Dalmaciji, mnogi turistički djelatnici razumiju talijanski i njemački, apsurdno je očekivati da će razumjeti goste iz Poljske, Češke, Južne Koreje ili Kine. Upravo iz tog razloga, bitno je educirati djelatnike primarno u znanju engleskog jezika, kao univerzalnog svjetskog jeziku sporazumijevanja. Hrvatska se, prema izvještaju EF-a, našla na solidnom 14. mjestu te je klasificirana kao zemlja vrlo visoke stručnosti u sporazumijevanju na engleskom jeziku.

Ovo nije prvi put da su studije pokazale povezanost ekonomskog prosperiteta i dvojezičnosti, ali korelacije ne mora nužno dokazati uzročno-posljedičnu vezu. Postavlja se pitanje olakšava li znanje engleskog jezika globalnu trgovinu i ulaganja, što dovodi do rasta i novih radnih mjesta, ili bogate zemlje mogu više ulagati u obrazovanje dvojezičnosti.

Kompletno izvješće možete proučiti OVDJE.

Izvor / foto: Svjetski ekonomski forum; Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN