WTCF: Globalni turizam zabilježio preko 12 milijardi turista i prihode od 5,8 bilijuna dolara

Prošli je tjedan Svjetska federacija turističkih gradova (WTCF), u suradnji s Istraživačkim centrom za turizam Kineske akademije društvenih znanosti (TRC-CASS), objavila Izvještaj o trendovima svjetske turističke ekonomije za 2020....

Prošli je tjedan Svjetska federacija turističkih gradova (WTCF), u suradnji s Istraživačkim centrom za turizam Kineske akademije društvenih znanosti (TRC-CASS), objavila Izvještaj o trendovima svjetske turističke ekonomije za 2020. godinu.

WTCF je prva svjetska međunarodna turistička organizacija koja se fokusira na gradove. Od svog osnutka 2012. godine, WTCF održava temeljni koncept boljeg življenja u gradovima kroz turizam, aktivno gradeći multilateralne platforme razmjene svjetskog turizma, nastojeći promovirati suradnju i razmjenu između međunarodnih gradova, sveobuhvatno povećavajući konkurentnost i utjecaj svjetskih gradova, kako bi uveli novu vitalnost u razvoj globalnog turizma.

Od 2016. godine WTCF i TRC-CASS zajedno objavljuju godišnje izvješće o trendovima svjetske turističke ekonomije. Cilj mu je savladati razvojni trend u svim perspektivama, dajući dubinsku analizu vrućih pitanja na turističkom tržištu. Također, cilj mu je i znanstveno predvidjeti budućnost globalnog turizma, služeći kao referentna i intelektualna podrška vladama, povezanim gradovima i sektoru, kako bi se omogućilo donošenje odluka.

Svijet se danas nalazi u stanju neviđenih promjena. Međunarodna trgovina, proizvodnja i globalne energetske strukture, uz globalni financijski sustav, podliježu dubokim prilagodbama i brzim promjenama. Posebice u 2019. godini, proizvodnja i trgovina prilično su neaktivni i spori, dok su se trgovinski i investicijski sporovi intenzivirali, što je utjecalo na industrijsku strukturu i financijsku stabilnost. Kao rezultat toga, svjetska se ekonomija bori s višestrukim rizicima i izazovima. Turistička industrija, kao bitan nosilac kulturne razmjene, društvene komunikacije i trgovinskog prometa, utječe na sve veći rizik globalnog gospodarskog rasta s jedne strane, a s druge ima nezamjenjivu ulogu u produbljivanju suradnje i promicanju razvoja.

Izvještaj donosi panoramsku analizu tematika kao što su razvojni trend svjetske turističke ekonomije, promjene regionalne razvojne strukture, izvanrednih karakteristika ključnih zemalja, temeljne potporne uloge gradova iz različitih perspektiva na globalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i gradskoj razini. Također, na temelju prošlogodišnjeg koncepta „T20“, predstavlja dubinsku interpretaciju zemalja „T20“ o karakteristikama turističkog razvoja i trendova posljednjih godina.

Prema izvještaju, ukupni broj turista na globalnoj razini u 2019. godini (uključujući domaće, kao i dolazne posjete iz inozemstva) dosegao je brojku od 12,31 milijardu posjetitelja, što je povećanje od 4,6 posto u odnosu na prethodnu godinu; bruto prihod globalnog turizma (uključujući prihode od domaćih, kao i dolaznih posjeta iz inozemstva) dosegao je cifru od 5,8 bilijuna američkih dolara, što predstavlja 6,7 posto globalnog BDP-a, a smanjenje je za 0,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Trend fluktuacije globalnih ulaznih i domaćih prihoda od turizma se usporio i očekuje se kako će postići pet uzastopnih povećanja. Gledajući u 2020. godinu, globalni će se turizam suočiti s neizvjesnim elementima i postići manje povećanje. Predviđa se kako će stopa rasta globalnih prihoda od turizma u ovoj godini biti 3,6 posto, a stopa rasta prihoda od kineskog turizma dostići će 6,1 posto.

Kompletan izvještaj možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Svjetska federacija turističkih gradova

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN