Zabok postaje Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu

U Srednjoj školi Zabok u petak je održana početna konferencija projekta Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok. Tako će Srednja škola Zabok provedbom ovog projekta postati Regionalni...

U Srednjoj školi Zabok u petak je održana početna konferencija projekta Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok.

Tako će Srednja škola Zabok provedbom ovog projekta postati Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu koji će školovati kvalitetne turističke kadrove za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i veliki dio kontinentalne Hrvatske

Radi se o projektu vrijednom 33,44 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a sami radovi na rekonstrukciji i dogradnji škole trebali bi početi u proljeće 2021., a završiti 2023.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu prostirat će se na više od 3.000 kvadratnih metara neto površine, te će imati će više od 20 učionica za provođenje strukovne nastave u teorijskom dijelu, kabinete, trening centre u području ugostiteljstva, kuharstva, slastičarstva, sportsku dvorana s poligonom i jedan ugostiteljski objekt Akademis – gdje će učenici moći stečeno zvanje stvarno provesti u praksi, a unutar Centra bit će i tri pokazna hotela sa smještajnim kapacitetima. 

Foto: Krapinsko – zagorska županija

“Kada Regionalni centar kompetentnosti bude gotov, imati ćemo mogućnosti koje do sada nismo, angažman na kvalitetnijem i obrazovanju većeg broja učenika, jer znamo da kadrova u turizmu nedostaje, ne samo u Hrvatskom zagorju nego u cijeloj Hrvatskoj. Radit ćemo na obrazovanju odraslih u sektoru turizma i ugostiteljstva, prekvalifikacijama i dokvalifikacijama što do sada nismo mogli zbog ograničenosti našeg školskog prostora” rekla je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec te poručila kako Srednja škola Zabok, od čijih 600 učenika polovica pohađa programe u sektoru turizma i ugostiteljstva, panira uvesti i nova zanimanja.

Imamo kuhare, konobare i tehničare ugostiteljske, slastičare nismo upisali zbog prostornih ograničenja, ali smo upisali ove godine čak 50 učenika kuhara i konobara. Vjerujem da će  interes i broj učenika porasti za desetak 20 posto. Isto tako uvest ćemo i nova zanimanja,  za slastičara i zanimanja u dvogodišnjem trajanju za učenike s određenim poteškoćama u razvoju“ zaključila je Jurec.

Foto: Krapinsko – zagorska županija

Vrijednost ovog projekta se ne može mjeriti u milijunima, ono što ćemo dobiti s tim je neprocjenjiva vrijednost, ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju već za sve županije sjeverozapadne Hrvatske, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb i za naše gospodarstvo, hotelijere, toplice i ugostitelje, jer ćemo biti u mogućnosti stvarati kvalitetan kadar koji je potreban za budućnost razvoja turizma na ovim područjima“, izjavio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok jedan je od 6 regionalnih centara u ugostiteljstvu i turizmu, ali jedini između Opatije i Osijeka, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, gdje je smješten najveći broj ugostiteljskih škola i više od polovice svih učenika upisanih u ugostiteljska zanimanja.

Foto / Izvor: Krapinsko – zagorska županija / Naslovna fotografija: Hofssmark, Pixabay.com

Povezane vijesti: