Zastavu s oznakom „Green beach“ prve u Istri dobile plaže u Poreču, Novigradu i Rapcu

Zelene plaže

U okviru projekta INTERREG Mediteran MITOMED+ „Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus – MITOMED+“ (Modeli integriranog turizma na Mediteranu plus), završena je projektna aktivnost implementacije modela „Zelena plaža“ u Istri. 

Tako su zastavu s oznakom „Green beach“ prve u Istri dobile su plaže: Gradsko kupalište u Poreču, plaža Karpinjan u Novigradu i plaža Girandella u Rapcu.

Implementacija modela „Zelena plaža“ uključivala je različite projektne aktivnosti koje su ocijenjene kroz 28 kriterija podijeljenih u 8 kategorija: kvalitete vode za kupanje, kvaliteta plaže, sigurnost, održivost, pristupačnost plaže, informiranje i educiranje, zelene sadržaje i ekološko uređenje te upravljanje plažom. 

U okviru ove projektne aktivnosti nabavljeno je ukupno: 6 štednih tuševa, 4 stalaka za bicikle, 5 setova kanti za razvrstavanje otpada, 7 kanti za selektivno odlaganje otpadaka, 5 pepeljara, 5 pametnih klupa, 2 informativne table za informiranje korisnika o kvaliteti vode, a kreirane su i informativne table u svrhu edukacije korisnika plaže, koje su postavljane na sve tri plaže. Također, na Gradskom kupalištu u Poreču posađeno je 20 novih stabala. Osim navedenog, na svim „Zelenim plažama“ tijekom ljeta provodit će se anketiranje radi dobivanja informacija o zadovoljstvu korisnika „Zelenom plažom“. 

Inače, planirani model „Zelena plaža“ testira se u četiri zemlje: na Cipru (tri plaže), u regiji Toskana (tri plaže), Kataloniji (tri plaže) i Istri – Gradsko kupalište (Poreč), plaža Karpinjan (Novigrad) i Girandella (Rabac).  Cijelu galeriju slika istarskih zelenih plaža pogledajte ovdje

Daljnje aktivnosti u okviru projekta MITOMED+ obuhvaćaju transfer znanja i iskustava u ostale destinacije na Mediteranu radi implementacije i korištenja pokazatelja održivog turizma u planiranju turističkih aktivnosti u destinaciji te implementiranja modela „Zelena plaža“. 

Projekt MITOMED+ je sufinanciran u okviru programa Interreg Mediteran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u visini od 2,25 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta 2,65 milijuna eura. Budžet Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču u projektu iznosi 300.000 eura od čega se 85% sufinancira iz EFRR. U projektu sudjeluje devet partnera iz šest zemalja (Belgije, Cipra, Francuske, Hrvatske, Italije i Španjolske).

Povezane vijesti: