Istekao rok za donošenje odluke o visini turističke pristojbe za 2020. godinu

Prema novom Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, odluku o visini turističke pristojbe za 2020.godinu trebalo je donijeti do 15.rujna.2019.  Većina gradova i općina odlučila je ipak...

Prema novom Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, odluku o visini turističke pristojbe za 2020.godinu trebalo je donijeti do 15.rujna.2019. 

Većina gradova i općina odlučila je ipak zadržati paušal na najnižem iznosu od 350 kuna, dok su rijetki gradovi i općine odlučili za povećanje visinu turističke pristojbe. 

Tako je u gradu Zagrebu, povećanje godišnjeg paušala po krevetu s 345 na 400 kuna, dok je u Dubrovniku ostala na istoj razini kao i ove godine, iako je bilo najavljeno znatno povećanje, pogotovo u staroj gradskoj jezgri na maksimalni iznos.

Ako županijska skupština, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba ne donese odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i/ili o visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe do 15.rujna. 2019.godine, primjenjuje se najniži iznos turističke pristojbe, odnosno najniži paušalni iznos turističke pristojbe utvrđen Pravilnikom.

Dakle, ako grad ili općina nisu donijeli odluku za 2020. godinu do 15.rujna 2019, iznos turističke pristojbe iznosit će 350 kuna.

Kolika je turistička pristojba za sljedeću godinu u vašem gradu ili općini?

Da podsjetimo, novosti od ove godine je kako odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave. Prema Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, definirano je da turistička pristojba za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po krevetu ne smije biti manji od 350 kuna niti veći od 1.500 kuna.

Turistička pristojba kroz dva sezonalna razdoblja 

Sukladno novom Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, visina turističke pristojbe može se odrediti za najviše dva sezonalna razdoblja (umjesto dosadašnja tri), s time da jedno sezonalno razdoblje traje od 1. travnja do 30. rujna  tekuće godine. Također, visina turističke pristojbe od 1. siječnja 2020. godine više se ne određuje prema turističkim razredima.

Za kraj je važno za istaknuti kako 65 posto novca od turističke pristojbe ostaje lokalnoj zajednici za razvoj turizma, a ostatak se dijeli regionalnoj i nacionalnoj zajednici, što znači da će biti novaca za uređenje i razvoj turističkih destinacija.

PRILOG: PRAVILNIK O NAJNIŽEM I NAJVIŠEM IZNOSU TURISTIČKE PRISTOJBE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN