Svečano otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi sinoć su svečano ispred crkve sv.Vlaha otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre. Najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj i ove godine će se tradicionalno...

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi sinoć su svečano ispred crkve sv.Vlaha otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre.

Najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj i ove godine će se tradicionalno održavati do 25. kolovoza, a u 47 dana, na 20 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

U sklopu svečanog otvorenja u režiji Saše Božića, a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, nastupila je Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo. Tradicionalno je sudjelovao Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić koji je govorio stihove Himne slobodi. Sudjelovali su i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebno oduševljenje publike koja je s njim I zapjevala izazvao je Luciano Capurso – Luči s hitom Dubrovačkih trubadura La musica di notte.

Financijskim planom predviđen je ukupni budžet od 14 milijuna kuna od čega su javna sredstva nešto manje od 9 milijuna, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 milijuna kuna dok su nas sponzori i donatori ove godine poduprli s gotovo 3 milijuna kuna. Do povećanja je došlo prvenstveno zahvaljujući donaciji zaklade Caboga Stiftung, ali i povećanoj sponzorskoj podršci Jadranskih luksuznih hotela s kojima smo pripremili i dva glazbena festivalska programa u Vala Beach Clubu hotela Palace. Zahvaljujem ovom prilikom i našim vjernim sponzorima Mastercardu, Hrvatskoj elektroprivredi, Tele2, Krašu, Fordu, Croatia osiguranju i Croatia Airlinesu te svim ostalim partnerima, sponzorima, donatorima bez kojih bi realizacija ovako velikog festivala bila nemoguća” istaknula je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović osvrćući se na stabilnu financijsku konstrukciju 69. Igara.

Večer je završila spektakularnim vatrometom čime je proslavljen početak nove festivalske sezone, koja će do 25. kolovoza na 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika predstaviti približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta.

69. Dubrovačke ljetne igre s novim vizualnim identitetom

Vizualni identitet 69. Dubrovačkih ljetnih igara rad je dizajnera Mara Pitarevića u suradnji sa studijem Šesnić&Turković, a prikazuje Vrata od Ploča uz dvije palme i zalazećim suncem u neonskim bojama, koji podsjeća na ulaz u neki noćni klub te je kao takav izazvao brojne reakcije struke, ali i građana Dubrovnika.

Inače, programe 68. Dubrovačkih ljetnih igara vidjelo je pribliţno 60.000 posjetitelja, a cijeli program ovogodišnjih 69.Dubrovačkih ljetnih igara pogledajte na web stranicama.

 

Povezane vijesti: