amorova žlica

Amorova žlica – prvo gastro natjecanje za osobe s invaliditetom

Amorova žlica – gastro natjecanje za osobe s invaliditetom doživjelo je svoje prvo polufinalno izdanje u OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu. Radi se o projektu kojem...

Amorova žlica – gastro natjecanje za osobe s invaliditetom doživjelo je svoje prvo polufinalno izdanje u OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu. Radi se o projektu kojem je organizator Udruga UNUO, a potporu pruža Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca Konventualaca.

Naime Udruga UNUO samoinicijativno je pokrenula prvo nacionalno gastro natjecanje za osobe s invaliditetom, a okupilo je natjecatelje iz 21 županije u sedam gradova. Uključila se čak 51 institucija ispred kojih se natjecalo ukupno 166 natjecatelja.

“Amorova žlica jer ljubav ide kroz želudac, a kroz hranu radimo inkluziju, odnosno uključujemo osobe s invaliditetom u sektor ugostiteljstva. Ovo je, koliko ja znam, prvo ovakvo natjecanje u svijetu, a ideju koja mi je na pamet pala u srpnju ove godine, pokrenuli smo vrlo brzo. Odaziv je izvrstan i mislim da je ovo najbolji način promocije osoba s invaliditetom”, rekao je Vedran Habel, predsjednik Udruge UNUO.

Cilj projekta je prezentacija i približavanje sposobnosti  osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim poslodavcima. Udruga UNUO se već 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom, a njen primarni cilj je senzibiliziranje javnosti o problemima osoba s invaliditetom i inkluzija u sve segmente društva.

“Prošle godine u velikom šatoru otvorili smo ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije Cook Look, no nažalost nedugo nakon toga krenula je pandemija koronavirusa, a zatim nas je u Zagrebu pogodio i potres. Bez obzira na sve nedaće, kroz projekte uspjevamo educirati veliki broj osoba s invaliditetom, a koliko smo uspješni najbolje govori podatak kako velika većina njih nakon edukacije pronalazi posao u ugostiteljskom sektoru. Cilj nam je kroz Cook Look prezentirati sve ono što osobe s invaliditetom mogu ponuditi budućim poslodavcima, odnosno da ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije postane svojevrsni sajam poslova u ugostiteljstvu”, kaže Habel.

U stručnom žiriju prvog polufinalnog izdanja Amorove žlice sjedili su voditelj Davor Meštrović, chef Damir Tomljanović i glazbenik Bojan Jambrošić, a svi sudionici i posjetitelji uživali su u odličnoj atmosferi punoj dobrih vibracija.

Natjecanje se održavalo u tri kategorije: priprema hrane, priprema koktela i servis. U kategoriji pripreme jela natjecala su se tri tima, a pripremili su tri slijeda jela: za predjelo tuna tartar, wasabi creme fraiche, čips od rizinog papira, glavno jelo bila je teleća saltimbocca uz pire muškatne bucei umak od kadulje i pečene rajčice, a za desert kolač od tamne čokolade, topli čokoladni preljev i sladoled od vanilije.

U kategoriji pripreme koktela posjetitelji su uživali u odličnim Passion fruit Hugo i Whiskey sour koktelima, a servis hrane i pića od strane štićenika udruge UNUO bio je izvanredan.

Mnogo važnije od pobjednika bili su zadovoljni osmjesi natjecatelja koji su se osjećali kao važan dio društva te su s ponosom i mnogo pažnje pripremali i servirali ukusnu hranu i pića posjetiteljima koji su cijelo vrijeme uživali u odličnoj hrani i još boljoj pozitivnoj atmosferi cijelog događanja.

“Od 166 natjecatelja u polufinalima će nastupiti njih 69, a nakon finala koje se planira početkom prosinca, tri najbolja natjecatelja idu u Rim. Nakon prvog polufinala održanog u OXBO restoranu, sljedeći vikend natjecatelji sele u Restoran C6 u Zagrebu, a tjedan poslije polufinale će se održati u restoranu Kaj u Mariji Bistrici. Sva polufinala održavat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima kako bismo natjecatelje predstavili što široj publici”, naglašava Habel.

Više o udruzi UNUO saznajte OVDJE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN