Cappelli: Želja mi je da se Dani hrvatskog turizma održe u jednoj od slavonskih destinacija

Foto: Mint

Prije mjesec dana pokrenuo sam Inicijativu da se Dani hrvatskog turizma u 2018. održe u Slavoniji, koja je dobila široku podršku struke iz cijele Hrvatske. Inicijativu podržava i ministar turizma Gari Cappelli koji je u više navrata i javno istaknuo podršku inicijtivi. Na moj upit Ministarstvu turizma je li službeno donesena odluka da će se Dani hrvatskog turizma u 2018. održati u Slavoniji ministar je poručio kako će nakon završetka ovogodišnjeg izdanja DHT-a donijeti odluku za narednu godinu. „Razvoj hrvatskog kontinenta jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, a razvoj kontinentalnog turizma jedan je od mojih glavnih ciljeva u mandatu. Iz tog razloga, želja mi je da se Dani hrvatskog turizma održe u jednoj od slavonskih destinacija“ ističe ministar turizma Gari Cappelli te dodaje kako će po završetku ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog turizma, zajedno sa Hrvatskom turističkom zajednicom i HGK, krenuti u analizu i pripremu za narednu godinu.

Ove i prethodne godine manifestacija se održavala na otočnim destinacijama čime smo htjeli dati dodatno priznanje našim otocima na kojima se ostvaruje gotovo četvrtina hrvatskog turističkog prometa, govori Cappelli te dodaje kako isto tako, kroz ovu manifestaciju žele u budućnosti dodatno stimulirati kontinent i vrijedne dionike u turizmu hrvatskog kontinenta. „Razmotrit ćemo koje su smještajne mogućnosti, dostupnost dvorane za odvijanje ovako velikog skupa koji okuplja preko 1000 sudionika te potom, kao i svake godine, informirati javnost o destinaciji u kojoj će se održati Dani hrvatskog turizma 2018. godine“ ističe Cappelli.

Neslužbeno se govori kako se očekuje natječaj za razvoj kontinentalnog turizma, tj. kako će biti bolji uvjeti sufinanciranja upravo da bi se dodatno dalo na značaju i razvoju kontinentalnog turizma. Iako za sada još nema nikakvih službenih informacija, ministar ističe kako kontinentalni turizam treba sve jače poticati i razvijati. “Ove godine u proračunu smo osigurali dodatnih 5 milijuna kuna za razvoj turizma na kontinentu koje smo namijenili za program cikloturizma. Iznimno sam zadovoljan brzinom i efikasnošću kojom je proveden taj natječaj jer smo praktički u mjesec dana imali pripremljene projekte i u svibnju ove godine potpisane ugovore sa svih 14 kontinentalnih županija. Dodijeljena sredstva bila su namijenjena za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta itd. Operativni planovi kontinentalnih županija trenutno pristižu u Ministarstvo turizma, a naše ih stručne službe analiziraju. Prema tome, u periodu koji nam slijedi imat ćemo jasne smjernice koje su točno potrebe naših kontinentalnih županija za nastavak njihovih projekata. Dosadašnji dio turističke godine jasan nam je pokazatelj da kontinentalni dio u turističkom smislu treba sve jače poticati i razvijati. Iznimno mi je drago što se na naš program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ javio i veliki broj turističkih poduzetnika iz privatnog sektora na kontinentu. Putem tog programa ove godine dodijelili smo preko 4,5 milijuna kuna za preko 110 projekata s područja kontinentalnih županija” ističe Cappelli.

Trenutno je u tijeku javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini za koji je osigurano do 20 milijuna kuna, a za koji se mogu prijaviti sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. “Programom će se sufinancirati projekti uređenja plaža i na kontinentu, centri za posjetitelje te javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma. Ovim putem pozivam sve zainteresirane na kontinentu da se jave i da ovime hrvatski kontinent dobije dodatne ponude i atrakcije te postane još atraktivniji. Mi ćemo naravno naše programe i u narednom razdoblju prilagođavati da budu namijenjeni za poticanje razvoja turizma na kontinentu” rekao je Cappelli.

CroKartice kreću od sljedeće godine? 

 

Foto: TZ Vinkovci

 

Pričalo se i o uvođenju Crokartica, koje su trenutno još na čekajnu tj. na detaljnoj razradi modela, no u planu je da u 2018. godni budu implementirane. Kako ističe Cappelli, riječ je o projektu koji nadilazi turizam, odnosno ima demografski, socijalni i ekonomski potencijalno veliki značaj posebice za hrvatski kontinent. “Ministarstvo turizma trenutno radi na svim potrebnim tehničkim i zakonodavnim pripremama kako bi Cro kartica bila uvedena 2018. godine. S obzirom da je riječ o veoma kompleksnom projektu u Ministarstvu turizma i Ministarstvu financija oformljeni su timovi koji se bave provedbom, a u projekt su uključeni i drugi važni dionici, primjerice predstavnici FINA-e, konzultanti itd” poručuje ministar.

Osim programa namijenjenih povećanju broja ponuda na kontinentu veliki naglasak u narednom razdoblju Ministarstvo turizma stavit će i na njihovom promoviranju. Isto tako, unutar Ministarstva turizma novom sistematizacijom predviđeni su posebni odjeli za razvoj zdravstvenog i kulturnog turizma čime se želi intenzivirati razvoj proizvoda koji su dosad jednim dijelom bili zapostavljeni, a koji su izuzetno važni za razvoj cjelogodišnjeg turizma i osobito razvoj turizma na kontinentu.Siguran sam da ćemo kroz sve ove mjere u narednom razdoblju hrvatski kontinent potaknuti i omogućiti mu da privuče puno veći broj stranih, ali i domaćih gostiju tijekom čitave godine” zaključuje Cappelli.

 

Povezane vijesti: