program za ukidanje viza

Cijepljenima iz EU-a od početka studenog dozvoljen ulaz u SAD

Nakon godinu i pol dana Sjedinjene Američke Države ukidaju zabranu, odnosno ograničenja u međunarodnom prometu za cijepljene putnike iz Europske Unije. Ograničenja bi, prema najavama, bila ukinuta početkom studenog....

Nakon godinu i pol dana Sjedinjene Američke Države ukidaju zabranu, odnosno ograničenja u međunarodnom prometu za cijepljene putnike iz Europske Unije. Ograničenja bi, prema najavama, bila ukinuta početkom studenog. Dobra je to vijest za turistički sektor, a posebice za zračne prijevoznike.

No treba naglasiti kako je ukidanje ograničenja uvjetno, odnosno svi oni koji nisu građani SAD-a morat će uz dokaz o cijepljenju, pokazati i negativan rezultat testa na COVID-19 koji je napravljen najviše tri dana prije polaska. Izuzetak su djeca koja se nisu obavezna cijepiti.

Tome dodajmo kako se na popisu priznatih cjepiva za ulazak u Sjedinjene Države trenutno nalaze cjepiva Pfizer/ BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, no ova lista trebala bi se proširiti s obzirom kako je najavljeno da će se prihvaćati i cjepiva koja je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Podsjetimo, Trumpova administracija još je 14. ožujka 2020. godine zabranila putnicima iz Europske unije ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Europska Unija i Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), između ostalih, pozdravili su odluku Bidenove uprave da cijepljenim putnicima omogući ulazak u Sjedinjene Američke Države. Ono što je važno, poručuju iz IATA-e, ovo zamjenjuje takozvana ograničenja koja su spriječila bilo koga da uđe u SAD ako je u posljednjih 14 dana bio u 33 određene zemlje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN