Marijana Biondić: Važno je potaknuti zdravstveni motiv, ali uz njega i turistički motiv, sa svim sekundarnim sadržajima

Crikvenica domaćin jubilarne 10. konferencije o zdravstvenom turizmu CIHT

Autor:  HrTurizam Native

19. listopada 2022.

Svjetski stručnjaci iz zdravstvenog turizma okupit će se na jubilarnoj 10. Crikvenica International Health Tourism konferenciji (CIHT) 20. i 21. listopada, koja će se održati u hibridnom obliku - istovremeno u Hotelu Omorika u Crikvenici i online.

Kroz deset godina održavanja ova se konferencija nametnula kao relevantna konferencija o zdravstvenom turizmu u regiji, a njezin značaj međunarodno promovira Crikvenicu i Kvarner, te cijelu Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za taj tip turizma.

Konferencija svake godine bilježi sve veći broj sudionika iz cijeloga svijeta. Svake godine konferenciji uživo prisustvuje više od 100 eminentnih domaćih i inozemnih stručnjaka iz zdravstvenog turizma koji se nalaze na vodećim pozicijama u svojim institucijama. Lanjska 9. CIHT konferencija održana u hibridnom obliku okupila je 120 sudionika na lokaciji, te online sudionike iz 55 zemalja.

"Izuzetno smo ponosni da je CIHT konferencija doživjela svoje deseto, jubilarno izdanje. Sve je počelo od jednog malog turističkog foruma, a zadnjih godina na CIHT-u gostuju vrhunski, uvaženi stručnjaci iz cijeloga svijeta. CIHT pozicionira Hrvatsku, među vodeće destinacije zdravlja u Europi i šire. Nastavit ćemo raditi na tome da CIHT konferencija iz godine u godinu raste, da bude mjesto usvajanja i razmjene novih znanja i iskustava, a sve s ciljem razvoja zdravstvenoga turizma te privlačenjem gostiju u onom dijelu godine u kojem nemamo dovoljnu popunjenost kapaciteta“, rekla je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Kada je u pitanju sama CIHT konferencija, njezin rast i razvoj vidljivi su i mjerljivi. Može li se procijeniti koliki je utjecaj na razvoj zdravstvenog turizma u Crikvenici i na Kvarneru imala konferencija u posljednjih deset godina?

"Zbog različitih je razloga to vrlo teško izmjeriti. No, ono što je nama važno kada govorimo o konferenciji jest da smo u posljednjih 10 godina počeli intenzivno razgovarati o zdravstvenom turizmu. Krenuli smo od jednog malog foruma koji je prerastao u dvodnevnu konferenciju na koju dolaze eminentni stručnjaci iz cijeloga svijeta. Sigurno je da svi oni koji se bave zdravstvom i zdravstvenim turizmom tu usvajaju nova znanja i prepoznaju nove mogućnosti kroz networking na samoj konferenciji što zasigurno utječe na razvoj zdravstvenog turizma. Osim toga, upravo zbog toga Ministarstvo turizma i sporta kontinuirano podupire CIHT značajnim sredstvima”, rekla je Biondić.

Ciht oglas

Ciht 6

Brendiranje, marketing, zdravlje, turizam – sve su to teme koje će dominirati ovogodišnjom konferencijom. Kao i svake godine, konferencija će ugostiti vrhunske eksperte iz medicine, turizma, marketinga i brendiranja destinacije  - gotovo 20 eminentnih predavača iz 7 zemalja odlučilo je podijeliti svoja iskustva i znanje kroz zanimljive prezentacije, radionice i panele.

Sudionici jubilarne 10. CIHT konferencije moći će tako čuti ponešto o strategijama tržišnog pozicioniranja ustanova i organizacija u zdravstvenom turizmu, promijenjenom iskustvu pacijenata nakon pandemije, osiguranju za zdravstveni  turizam, privatnim ulaganjima u zdravstvenu njegu, poduzetništvu u zdravstvenoj njezi te digitalnom marketingu u zdravstvenom turizmu. Raspravljat će se i o zdravstvenom turizmu i sportskoj rehabilitaciji, razvoju karijere u zdravstvenom turizmu, ulozi službe za korisnike, međukulturalnoj obuci i obuci o ponašanju prema osobama s invaliditetom.

Kako cijela turistička industrija ima problema sa stručnom radnom snagom, logično pitanje koje se nameće jest postoji li taj problem i u sektoru zdravstvenog turizma? Ima li dovoljno terapeuta, stručnog medicinskog osoblja?

"Koliko je meni poznato, na terenu ima dosta problema. U Hrvatskoj generalno postoji problem s kadrovima, međutim, naše poliklinike i specijalne bolnice s tim se dosta dobro nose i još uvijek uspijevaju uglavnom domaćim snagama isporučiti kvalitetnu uslugu. Osim toga, postoje i dodatne aktivnosti vezane za osposobljavanje stručnih kadrova“, pojasnila je Biondić.

Jubilarna 10. CIHT konferencija produkt je uspješne suradnje četiri ključne organizacije za zdravstveni turizam Kvarnera: Turističke zajednice Grada Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera kao organizatora te Thalassotherapije Crikvenica i Termi Selce kao suorganizatora.

Može se reći kako je ključ uspjeha konferencije upravo u tome što se njezinom organizacijom zajednički bave subjekti iz različitih polja stručnosti, a sa zajedničkim ciljem. Na pitanje kako ocjenjuje sinergiju svih dionika u generalnoj perspektivi zdravstvenog turizma, te što bi u tom smislu možda trebalo biti bolje, Marijana Biondić odgovara:

"Uvijek može bolje. Ono što kod nas još uvijek nedostaje je agencijski dio, facilitatori koji će na terenu kvalitetnije spojiti turistički i zdravstveni dio. Kada netko dođe na zdravstveni tretman, osim što želi zdravstvenu uslugu, želi i druge usluge. Osim toga, takvi gosti često sa sobom vode i pratnju, nekoga od obitelji tko ne treba zdravstvenu uslugu, ali želi turističku uslugu. Tu vidim našu dodatnu mogućnost za rast i razvoj. Važno je potaknuti zdravstveni motiv, ali uz njega i turistički motiv, sa svim sekundarnim sadržajima. To je dodatni potencijal koji još nismo iskoristili na pravi način. Važna je svakako i činjenica da je zdravstveni turizam u Strategiji razvoja turizma do 2030. godine zauzeo jednu od ključnih pozicija. Osim toga, u narednom razdoblju očekuju se i natječaji za EU sredstva koji nude nove mogućnosti financiranja infrastrukture, kadrova i opreme, što će zasigurno rezultirati nekim novim sadržajima, uslugama u zdravstvenom turizmu, ali i povećanjem kvalitete.”

Dva konferencijska dana ovogodišnjeg CIHT-a podijeljena su u četiri tematska bloka, a uz raznovrsna predavanja eminentnih internacionalnih i domaćih stručnjaka, održat će se i dvije radionice i jedna panel rasprava. Konferenciji će kao govornica prisustvovati i Elizabeth Ziemba, osnivačica i predsjednica tvrtke Medical Tourism Training i konzultantica u zdravstvenom turizmu te vrhunski svjetski stručnjak za brendiranje i ponašanje kupaca Ilan Geva, predsjednik Ilan Geva & Friends Inc, koji je i direktor strategije i direktor američkog ureda u Vmarsh Healthcareu. Iz Klinike Cleveland dolaze Maria Jukic i Mario Škugor, koji će o zdravstvenom turizmu progovarati iz odnosa zdravstvene ustanove prema pacijentu – kako mu pružiti najbolju zdravstvenu njegu i kvalitetan oporavak.

Jedno od predviđenih predavanja pozabavit će se strategijama ulaska na nova tržišta. Kada se govori o medicinskom i dentalnom turizmu, na području Crikvenice i Kvarnera za sada su najbrojniji talijanski turisti u potrazi za ovim uslugama, no pomalo se šire i na druga emitivna tržišta. "U posljednje je vrijeme sve više tražena i sportska rehabilitacija. U Crikvenici se time već godinama konkretno bavi Poliklinika Terme Selce, a bitno je reći kako imaju pacijente iz 87 zemalja svijeta te da su mnoge sportaše dignuli na noge i vratili u natjecanja. Pri tome govorimo o vrhunskim sportašima, čak i brojnim olimpijcima. Sportskom rehabilitacijom se u zadnje vrijeme bavi sve više poliklinika, a upravo o ovoj temi govorit će se na ovogodišnjem panelu u okviru CIHT-a. Što se tiče stranih tržišta, naša su tradicionalna tržišta ona Srednje Europe, no izgledno je da će se i to vremenom promijeniti. U tijeku su određene aktivnosti i u skandinavskim zemljama, a upravo je započela i  suradnja s ACAP-om - radimo pilot-projekt koji bi u budućnosti trebao prerasti u program koji će zdravstvene turiste iz SAD-a dovoditi na naše područje”, nagovijestila je Biondić.

Ciht 1

Predviđa se kako će tržište zdravstvenog turizma u 2022. godini zabilježiti prosječnu stopu godišnjeg rasta od 12%, a za razdoblje od 2020. do 2030. se očekuje da će broj medicinskih turista rasti 11%. Tom rastu doprinose faktori poput rastućih troškova zdravstva na Zapadu, povećane incidencije kroničnih oboljenja te rastuća potražnja za različitim kozmetičkim postupcima.

Očekuje se da će upravo Sjedinjene Američke Države biti predvodnik u potrošnji na putovanjima radi zdravstvenih usluga, no također je izgledno i da će u dolazećim godinama značajno porasti i potrošnja putnika iz Kine.

Sve više država diljem svijeta nudi usluge zdravstvenog turizma i konkurencija je sve veća. Koje su komparativne prednosti Crikvenice i Kvarnera u odnosu na nju?

"Konkurencija su nam svi koji se bave zdravstvenim turizmom, no naša je komparativna prednost kvaliteta koju nudimo, u kombinaciji s nižim cijenama nego što su one negdje drugdje. Osim toga, tu je i naša dugogodišnja tradicija. Ono što svakako treba istaknuti su prirodni ljekoviti činitelji koji postoje kod nas i na temelju kojih se i počeo razvijati zdravstveni turizam, a koje u liječenju bolesti dišnih organa već jako dugo koristi Thalassotherapia Crikvenica. Ne treba zanemariti ni našu prekrasnu lokaciju - definitivno je drugačije zdravstvenu uslugu obavljati u okruženju kakvo je Kvarner i Hrvatska, nego u nekoj hladnoj, sjevernoj zemlji", rekla je Marijana Biondić.

I ove će se godine na CIHT-u raspravljati o relevantnim temama i svjetskim trendovima u zdravstvenom turizmu, a organizatori očekuju da će konferenciji prisustvovati više od 200 domaćih i inozemnih sudionika iz područja turizma i zdravstvenog turizma koji su na rukovodećim funkcijama priznatih zdravstveno-turističkih institucija i facilitatorskih agencija.

Registracija za konferenciju je obavezna, a sudionici mogu birati između on-site sudjelovanja na lokaciji u Hotelu Omorika ili online. Online sudjelovanje je potpuno besplatno, a kotizacija za sudjelovanje na licu mjesta iznosi 750,00 HRK / 99,54 EUR.

Dodatne informacije pronađite na službenim stranicama konferencije.

Foto: TZG Crikvenice 

 

 

 

 

 


 

Autor:  HrTurizam Native

19. listopada 2022.