Cross-marketing kao novi trend promocije globalnih destinacija

Prije izbijanja pandemije, destinacije su se svaka za sebe borile za istog putnika, a marketinški proračuni su bili veliki kao i tržišna utakmica za svakog gosta. No, veliki udarac...

Prije izbijanja pandemije, destinacije su se svaka za sebe borile za istog putnika, a marketinški proračuni su bili veliki kao i tržišna utakmica za svakog gosta. No, veliki udarac pandemije na sektor turizma kao i marketinške organizacije destinacija ( DMO – Destination Marketing Organization ) diljem svijeta, potaknuo je neke da promijene svoje razmišljanje – i to od suparništva na suradnju.

Zasebne marketinške kampanje će naravno ostati i dalje, ali pristup kampanja gdje se promoviraju više destinacije kroz jednu kampanju ili Cross-marketing  je svakako poželjno kao odlična dodana vrijednost. Inače, cross-marketing je poznat način marketinške suradnje globalnih potrošačkih brendova, a sigurno kakoje poželjan i u promociji turizma, kako destinacija, tako i država.

Donosim dva zanimljiva primjera.

Priča 1 / Tri velika i poznate destinacije, jedan cilj – City Friends With Benefits

Po prvi puta Ottawa Tourism, Destination Toronto i Tourisme Montreal pokrenuli su zajedničku turističku kampanju u iznosu od 1,5 milijuna dolara, s ciljem zajedničkog pokušaja triju velikih gradskih DMO-a, naglašavam DMO-a, u pokušaju da kanadske gradove vrate na kartu nakon što je Covid posebno pogodio urbana odredišta.

Kampanja, koja je zajednički financirana i zamišljena kao igra rivalstva među gradovima. Poseban je naglasak na mlađu publiku, što je jasno vidi iz promotivnog spota, kao i po istaknutoj ponudi na web stranicama. U sklopu kampanje osigurani su i popusti za putovanje između tri grada, kako vlakom tako i avionom.

Glavni naglasak je na sinergiji između “konkurenata”.

Tri su destinacije stekle prava na preradu poznate pjesme “Pina Colada” Ruperta Holmesa.

Plan promocije kampanje City Friends with Benefits uključuju medijske kanale poput Instagrama, Facebooka, digitalnog oglašavanja i oglašavanja izvan kuće, ali također uključuju i Spotify, TikTok, radio i YouTube-što čini jedinstvenu strategiju izlaska na tržište za turističku kampanju, oslanjajući se na najbolje prakse marketinga glazbene industrije za lansiranje pjesme i glazbenog videa.

Priča 2 / Dvije destinacije, jedna kultura jedrenjaGo Where the Yachts Go

Turistička zajednica Bermuda i Fort Lauderdaleu potpisali su dvogodišnji sporazum o suradnji na promicanju svojih destinacija kao idealnih mjesta za odmor na jahti.

To znači pokretanje zajedničke marketinške kampanje koja se, za razliku od drugih DMO -a koji se u isto vrijeme bore za istog turista, neće izravno boriti Fort Lauderdale protiv Bermuda zbog njihovih različitih vršnih sezona. Dvije destinacije morskog turizma primaju najveći dio svojih posjetitelja u različito doba godine – od svibnja do listopada za Bermude, a zimske mjesece za Fort Lauderdale.

Fantastičan primjer kako dvije destinacije postižu veći uspjeh međusobno surađujući, a ne natječući se. Zajedno su jači. Logičan win-win, zar ne?

Pogledajte video i izjave voditelja turističkih DMO-a kako razmišljaju.

PRIČA 3 / Aruba, Kuba i Jamajka zajedno prema američkom tržištu

Aruba i Kuba još su 2017. godine potpisale sporazum o suradnji s naglaskom na turizmu za dvije destinacije, uključujući mogućnost zajedničke rute brodova za krstarenje koja povezuje dvije zemlje.

“Aruba vidi Kubu kao novu destinaciju, unatoč tome što već neko vrijeme postoji, i uskoro će doživjeti organizacijske promjene koje će doprinijeti da zemlja postane privlačnija destinacija za istraživanje s američkog tržišta”, rekao je Otmar Uduber, ministar turizma, prometa i kulture Arube. Fokus uključuje program dvostruke destinacije i razmjenu informacija o upravljanju objektima za krstarenja, marketinškim strategijama za privlačenje posjetitelja i sektoru timesharea.

Također, isti sporazum i suradnja je postignuta između Jamajke i Kube godinu ranije. Svima je američko tržište, kao i kruzing industrija najveće tržište, pa ovako ujedinjeni su puno atraktivniji, kako kompanijama, tako i turistima, te zajednički imaju atraktivniji turistički proizvod.

To su “novi” globalni turistički trendovi. Igramo?

Dok u Hrvatskoj i dalje pričamo o potencijalima, gušimo se u loše posloženom sustavu turističkih zajednica. Umjesto da brendiramo i razvijamo regije kroz DMO koncepte, mi i dalje stagniramo.

Zamislite samo da recimo Šibenik, Split i Zadar naprave jednu takvu zajedničku kampanju? Svaki gost koji dođe u jedan od spomenutih gradova, treba bi vidjeti i druga dva grada. Pa tako Split mora promovirati Zadar, kao i obrnuto. Da ne pričam kada bi svi bili pod jednom kapom – brendom Dalmacija. Znam iluzija, no dok mi i dalje pričamo o potencijalima, s druge strane obale, odavno su Firenca, Pisa, Lucca, Siena itd.. pod jednim brendom – Visit Tuscany

U Hrvatskoj imamo određene primjere zajedničke promocije, no koji su rezultat prekogranične suradnje kroz EU fondove. Nažalost, niti jedan za sada nije zaživio na tržištu niti se istom ozbiljno pristupilo. Osim u klasičnoj formi, samo da se odradi sukladno zadanim formama EU projekta.

Jedan od rijetkih, ako ne i endemski pravi primjer cross marketinga u našem turizmu je odličan projekt “Around Zagreb”. Turistička zajednica grada Zagreba i Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenule su odličnu partnersku suradnju, promovirajući zajedničkim snagama glavni grad i zagrebački zeleni prsten kroz jedinstvenu destinacijsku kampanju pod sloganom “Blizu grada, blizu srca”/ “Around Zagreb”

Nakon dvije godine, sada se projekt proširio i na suradnju s Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije (TZ KZŽ) te se time, po prvi puta, zajedno promoviraju Zagreb, Zagrebačka županija i Zagorje kroz jedinstvenu destinacijsku kampanju. Pozitivne implikacije su višestruke. 

/ / / JEDINSTVENA DESTINACIJSKA KAMPANJA JE OSIM NA ZAGREBAČKU ŽUPANIJU SADA PROŠIRENA I NA KRAPINSKO – ZAGORSKO ŽUPANIJU

No, postoji takva suradnja i na razini Hrvatske turističke zajednice i Slovenske turističke organizacije koji zajedno surađuju već par godina na zajedničkim promotivnim kampanjama na dalekim tržištima, kao recimo australskom tržištu te kineskom tržištu kroz kampanju „Experience Croatia, Feel Slovenia“.

Ako Ministarstvo turizma želi reformu, ne mora tražiti “out of the box” ideje. Sve je tu u ovom članku. Fokus na DMO, poticanje DMC agencija i brendiranje regija. Nakon toga se možemo napokon početi baviti strateškim i održivim razvojem.

1+1=3

POVEZAN VIJEST: Što Dubrovnik može i mora naučiti od Like i Zagreba? Mora preuzeti inicijativu i biti lider

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN