Dani okusa varaždinskoga kraja: Jedan od gastro motiva za dolazak u Varaždinsku županiju

U Varaždinskoj županiji počeli sui već tradicionalni šesti po redu „Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gast...

Autor:  HrTurizam Promo

11. ožujka 2023.

U Varaždinskoj županiji počeli sui već tradicionalni šesti po redu „Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije.

U vremenu od 10. do 19. ožujka 16 restorana, nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja, omogućiti će ljubiteljima gastronomskih specijaliteta da po promotivnoj cijeni od 13,00 € do 25,00 € uživaju u menijima od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica Varaždinske županije. 

Spoj starih recepta kroz modernu interpretaciju. Cilj je ove jedinstvene manifestacije ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način.

Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju njihovog kraja.

Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključena su i dva nova ugostiteljska objekta – Restoran Žmah iz Općine Cestica i Kavana Grofica Marica u Varaždinu, dok se Zalogajnica Šanjek, koja je već dugogodišnji nositelj standarda Okusi varaždinskoga kraja sa restoranom u Ulici braće Radić, uključila u projekt i sa svojim objektom na Trgu Slobode u Varaždinu.

16 ugostiteljskih objekata uključilo se u ovaj gastro festival

U ovogodišnjim „Danima okusa varaždinskoga kraja“ sudjeluju sljedeći ugostiteljski objekti: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Bernarda, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, hotel LaGus, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, te kavana Grofica Marica.

334692725 789075609218824 4687540438051545948 n

Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako je gastronomija jako bitan dio obilježja varaždinskoga kraja bez koje bi on bio kao „jelo bez soli“. 

"Kad se uz to pridodaju naše prirodne i kulturne vrijednosti, manifestacije kroz koje njegujemo tradicijske zanate, običaje, kulturu, sport i ostalo, dobijemo jednu cjelinu koja je iznimno bitna za razvoj turizma na našem području. Ovim putem je pozvao sve ugostitelje, ali i građane da kupuju namirnice od lokalnih OPG-a, te na taj način daju dodatan „vjetar u leđa“ proizvođačima", naglasio je Stričak.

Istražite i doživite raznovrsne palete okusa u navedenim objektima koje resi oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije– Okusi varaždinskoga kraja. Cjelokupnu ponudu menija kao i ostale detalje pogledajte klikom OVDJE.

Za kraj da se referiram na naslov: Dani okusa varaždinskoga kraja: Jedan od gastro motiva za dolazka u Varaždinsku županiju?

Apsolutno. Svi znamo kako se neka regija najbolje upoznaje kroz lokalnu gastronomiju tj. domaću hranu. S druge strane važna je repeticija tj. ponavljanje i rast manifestacije iz godine u godinu. Ove godine se Festival održava po šesti put te okupila čak 16 ugostitelja, koji nude stare autohtone recepte s lokalnim namirnicama, no prezentirane kroz modernu kuhinju. 

Hrana tj. gastronomija je odavno postala motiv dolaska, čak i u Hrvatskoj, pogotovo u domeni ruralnog i kontinentalnog turizma. 

/// Knjiga "Okusi varaždinskoga kraja" trebala bi biti u "knjižnici" svake kuće za odmor Varaždinke županije

Ako dolazite na „Dane okusa varaždinskoga kraja“ jedna od opcija za smještaj su i kuće za odmor. 

Varaždinska županija ima 56 certificiranih smještaja s oznakom „Kuće za odmor s pričom“, a koje su zaslužne za sve više noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji. Radi se o najboljem primjeru brendiranja ruralnog smještaja u Hrvatskoj.

Foto: TZ Varaždinske županije

Autor:  HrTurizam Promo

11. ožujka 2023.