“Dar iz Krka” odlična priča kako se potiču i razvijaju lokalni autentični suveniri

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je deseti natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom Dar iz Krka. Suveniri s markicom...

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je deseti natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom Dar iz Krka.

Suveniri s markicom Dar iz Krka predstavljaju odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Ovogodišnji natječaj prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata.

Vodeći se percepcijom grada i otoka Krka kao atraktivne destinacije prošarane šetnicama i planinarskim stazama, naglasak je ove godine stavljen na prihvaćanje kreativnih rješenja suvenira inspiriranih otočnom prirodnom baštinom“, ističu iz TZG Krka.

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija [fotografije i video materijali]. Ukoliko se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima važno je da rješenja budu kvalitetne izrade sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala. Svaki autor/proizvođač može prijaviti najviše tri rješenja suvenira.

Ovogodišnji natječaj uz prethodno istaknute kriterije prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata

Trenutno suveniri s markicom Dar iz Krkaje obuhvaća 66 autora, proizvođača i nakladnika te ukupno 124 suvenira, i to u rasponu od umjetnina, različitih dekorativno-uporabnih predmeta i odjeće, preko domaćih gastro proizvoda i kozmetike, pa sve do korisnih i atraktivnih publikacija, namijenjenih svima onima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što im tržište najčešće pruža.

Suvenir iz serije Dar iz Krka, kao što otkriva markica, svojevrsni je prezent grada, ali i odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji se provodi jednom godišnje, i to s obzirom na visoko postavljene kriterije, pored kojih se posebice izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ako zadovolje ove, ali i ostale natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem certifikata Dar iz Krka“, istaknula je Ivana Kovačić, direktorica TZG Krka.

Početkom ove godine zaživio je i digitalni katalog suvenira označenih markicom Dar iz Krka, a koji uz ostale sadržaje, kao njegov najvitalniji dio, donosi kataloške jedinice raspoređene po abecedi, s time da se klikom na svakog pojedinog autora, proizvođača ili izdavača otvara prozorčić s njegovim kontakt podatcima, nazivom (ili nazivima) suvenira i fotografskom galerijom.

Također, svi korisnici gradskih javnih površina koji na svojim prodajnim jedinicama – štandovima nude suvenire označene markicom Dar iz Krka, bez obzira na to jesu li oni sami autori/proizvođači ili objedinjeno prodaju suvenire drugih autora/proizvođača, imaju prednost kod apliciranja na godišnje natječaje Grada Krka za davanje u zakup javnih površina za postavu privremenih objekata. Odličan konkretan benefit i sinergija koja proizlazi iz posjedovanja certifikata Dar iz Krka.

Sve suvenire s markicom Dar iz Krka u formi digitalnog kataloga pogledajte OVDJE Natječaj je otvoren od 20. siječnja, zaključno do 15. ožujka 2021. godine, a objavljen je na Internet stranicama Turističke zajednice Grada Krka.

Svaki turist bi trebao, ako ne kupiti, onda sigurno barem biti upoznat sa suvenirima iz Krka. Inače, projekt označavana suvenira markicom Dar iz Krka je do sada najveći i najbolji program poticanja i promocije lokalnih suvenira u Hrvatskoj.

Foto: TZG Krka

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN