Prilagodbom je sve moguće, pa i održati manifestaciju poput Vinkovačkih jeseni

Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće! – stihovi bećarca, UNESCO-om zaštićene kulturne baštine, koji najboje opisuju ovogodišnje izdanje manifestacije koja u Vinkovcima traje više od pola...

Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće! – stihovi bećarca, UNESCO-om zaštićene kulturne baštine, koji najboje opisuju ovogodišnje izdanje manifestacije koja u Vinkovcima traje više od pola stoljeća.

Vinkovačke jeseni ponosno čuvaju i njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu već 54. godine, a održavanje ovogodišnjih Jeseni su bile pred velikim izazovom, sukladno epidemiološkoj situaciji i preporukama.

Svake godine u Vinkovačkim jesenima sudjeluje oko 8.000 sudionika, te kroz 10 dana održavanja Jeseni privuku oko 100.000 posjetitelja. Kako i što dalje?

Ove godine ključna riječ je – prilagodba. Prilagodba koju su Vinkovačke jeseni prigrlili, te kroz odličnu ideju i realizaciju održali turneju po Hrvatskoj gdje su u gradovima snimali KUD-ove koji su trebali nastupati na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora. Dok su ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni smanjili u okvir, sukladno svim epidemiološkim mjerama, da se ipak mogu održati u Vinkovcima.

Tako će Vinkovci još jednom, i to po 55. puta, pokazati kako su grad koji iznad svega drži do tradicije.

Ulicama i trgovima zavladat će tradicija i nošnje po kojima su poznate Vinkovačke jeseni. Jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj, pa i šire, koja se održala čak i u vrijeme Domovinskog rata, a održat će se i u ovo krizno vrijeme pandemije koronavirusa.

Vinkovačke jeseni na snimanju u Zadru

Tako su se ovogodišnje Jeseni prilagodile trenutnoj situaciji: umjesto deset, održavat će se četiri dana, a Vinkovci neće ugostiti kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske i inozemstva, niti će biti velikih koncerata koji prate manifestaciju.

Vinkovačke jeseni bile na turneji po Hrvatskoj gdje su se održala snimanja KUD-ova

Ipak, brojni posjetitelji, koji će se morati pridržavati uputa, moći će uživati u nastupima hrvatskih KUD-ova. Naime, snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni, krajem kolovoza i početkom rujna putovala je od Dubrovnika do Vinkovaca i u 17 gradova snimila je 23 kulturno-umjetnička društva.

Na taj način duh Vinkovačkih jeseni proširio se cijelom Hrvatskom, a konačni proizvod, nakon osam dana snimanja, biti će prikazan na video zidu u središtu Vinkovaca.

Na program manifestacije uvelike su utjecale mjere. Sve ono po čemu su Vinkovačke jeseni poznate održat će se, no u manjem obimu. Tako će središnji mimohod, bez kojeg je teško zamisliti manifestaciju, proći ulicama Grada u nedjelju, no u njemu će se naći samo KUD-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije. Ipak ne sumnjamo kako će uz Svečano otvaranje u petak, upravo mimohod privući najveći broj ljubitelja tradicije, a to je ono zbog čega Vinkovačke jeseni i postoje, očuvanje tradicije.

Foto: Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni nisu samo još jedna manifestacija, to je događaj za koji se pripremaju svi, kako sudionici, tako i posjetitelji. Hotelski i privatni kapaciteti su popunjeni i to ne samo u Vinkovcima, nego u cijeloj županiji, pa i šire. To je najbolji pokazatelj u što je ova manifestacija, koja ima predznak tradicijska, izrasla.

Ne sumnjamo kako će unatoč mjerama Grad ponovno živnuti u ta četiri dana, brojni turisti će pohoditi Vinkovce, diviti se nošnjama i zapregama koje su vrijedni Slavonci pripremali tokom cijele godine… od prošlih Vinkovačkih jeseni. Jest će se “podarane gaće” kod snaša, popit će se dobra kapljica i uživati u zvucima tamburice od jutra do… jutra.

Očuvat ćemo tradiciju, jer upravo je tradicija jedan od glavnih turističkih proizvoda Vinkovaca, grada koji se nalazi na području na kojem se u kontinuitetu živi duže od 8.300 godina, grada u kojem su rođena dva rimska cara i u kojem se unatoč svim izazovima i problemima nalaze ljudi široke duše spremni da vam priušte nezaboravan doživljaj Jeseni u Vinkovcima.

Dobrodošli na 55. Vinkovačke jeseni!

Objavljuje Ivan Bosančić u Utorak, 8. rujna 2020.

Foto / Video: Vinkovačke jeseni

Sadržaj donosi HrTurizam u suradnji s Vinkovačkim jesenima

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN