Dubrovnik i Split protiv liberalizacije taksi tržišta, žele uvesti red

Gradonačelnici Splita i Dubrovnika, Andro Krstulović Opara i Mato Franković suglasni su kako je trenutno stanje na gradskim prometnicama njihovih gradova neodrživo stoga je potrebna izmjena i dopuna Zakona...

Gradonačelnici Splita i Dubrovnika, Andro Krstulović Opara i Mato Franković suglasni su kako je trenutno stanje na gradskim prometnicama njihovih gradova neodrživo stoga je potrebna izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu koji će dokinuti negative efekte liberalizacije taksi usluga.  

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je činjenica da je Zakon o liberalizaciji autotaksi tržišta na području Republike Hrvatske imao snažne efekte: “On je u startu zamišljen kao zakon koji će prvo smanjiti gužve te potom osigurati povoljniju uslugu korištenja autotaksi prijevoza za sve građane, ali i za posjetitelje. Ni jedan ni drugi efekt se nije dogodio ni u Dubrovniku ni u Splitu – dva grada pod zaštitom UNESCO-a koji su pod enormnim pritiskom taksi vozila” istaknuo je Franković te dodao kako je u Dubrovniku trenutno oko tri  tisuće taksi vozila, a prije liberalizacije bilo ih je oko 220, no usluge su i dalje preskupe.

Nacrt natječaja koji bi trebao omogućiti pristup taksi stajalištima u Splitu je napravljen, najavio je Krstulović Opara. “Kaos se stvara na autobusnim stanicama, zatim imamo vozače koji Split ne poznaju, a došli su zaraditi. Neka zarade, samo će raditi po našim pravilima – nemoguće je da se zaustavljaju gdje im padne na pamet, a u kontaktnu zonu grada ući će samo s našom dozvolom. U Splitu također imamo oko tri tisuće taksi vozila u ovom trenutku, što je previše, prema našim prvim procjenama optimalan broj je oko 650. Sigurnost prometa i naših građana mora biti prioritet, daleko ispred profita” istaknuo  je Krstulović Opara.

Kako su oboje gradonačelnika zaključili, i dalje će zajedno ustrajati na izmjenama i neće dozvoliti da ovakav zakon nastavi smanjivati kvalitetu života Splićana i Dubrovčana. Također, u svojoj inicijtivi ističu kako je nužno da se prepoznaju i izdvoje UNESCO-ve zaštićene sredine odnosno lokaliteti i da se prema njima drugačije donosi tj. kako predlažu, da se dopusti jedinicama lokalne samouprave da upravo u tim sredinama imaju mogućnost postavljanja limita, odnosno samostalnog uvođenja reda u prostor.

“Za kraj kolovoza planiramo imati prijedlog teksta koji ćemo uputiti Saboru i Vladi. Na sve ove negativne efekte jedino kolega Franković i ja ukazujemo već dvije godine. Sada, u žiži turističke sezone svi građani, kao i oni koji će o izmjenama Zakona odlučivati, također mogu vidjeti i osjetiti sve negativnosti”  naglasio je Krstulović Opara.

Drugi neka uživaju u liberalizaciji, mi želimo imati svoju autonomnu mogućnost odlučivanja o broju i način korištenja taksi usluga u našim gradovima” zaključuju vodeći ljudi grada Dubrovnika i Splita.

Uvođenje komunalnog reda u Dubrovniku i Splitu

Prilikom današnjeg susreta gradonačelnici su se dotakli i komunalnog reda u gradovima, posebno nacrta Odluke o komunalnom redu Grada Splita koja se trenutno nalazi na javnom savjetovanju, a koja je nastala upravo u suradnji Splita s Dubrovnikom i Venecijom. Govoreći o stanju u Dubrovniku danas i prije dvije godine, Franković je rekao kako je zatekao potpuni nered i nepoštivanje grada, a dosljednim provođenjem Odluke stanje je danas znatno bolje. U planu dubrovačke gradske uprave je dodatno smanjenje javnih površina za ugostiteljske objekte 1. siječnja 2020. godine.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je sve svoje sugrađane da se uključe u proceduru javnog savjetovanja oko nacrta Odluke o komunalnom redu koja je također i jedan od koraka ka vraćanju javnog gradskog prostora građanima.

Također, u grad Splitu otvoreno je savjetovanje s javnošću i kroz Nacrt prijedloga Odluke o uvjetima i načinu postavljanja reklamnih predmeta i natpisa na području Grada Splita.

Prilog:

GRAD SPLIT / Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu

GRAD SPLIT / Nacrt prijedloga Odluke o uvjetima i načinu postavljanja reklamnih predmeta i natpisa na području Grada Splita

POVEZANA VIJEST:

U DUBROVNIKU POKRENUT JEDINSTVEN SUSTAV PAMETNOG PARKIRANJA

 DUBROVNIK: Bankomati odlaze iz starog grada 

ROVINJ UVODI POSEBNE UVJETE ZA UGRADNJU BANKOMAT U STAROJ JEZGRI

Naslovna fotografija: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN