ETC: Putovanja na razini prije pandemije vratiti će se tek 2024. godine

Novi porast slučajeva Covid-19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak europskog turizma s međunarodnim dolascima turista u Europu za 68%, govore podaci Europske komisije za putovanja (ETC)...

Novi porast slučajeva Covid-19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak europskog turizma s međunarodnim dolascima turista u Europu za 68%, govore podaci Europske komisije za putovanja (ETC) za treće tromjesečje 2020. u analizi „Europski turizam: trendovi i izgledi

Ublažavanje ograničenja pandemije diljem Europe dovelo je do laganog povećanja u srpnju i kolovozu 2020. u usporedbi s ranijim mjesecima, signalizirajući entuzijazam i želju ljudi za ponovnim putovanjem. Međutim, nedavno ponovno nametanje zaključavanja i ograničenja putovanja brzo je zaustavilo svaku šansu za rani oporavak. Gledajući u mjesecima koji slijede, povećana nesigurnost i negativni rizici i dalje umanjuju izglede europskim dolascima koji će se 2020. smanjiti za 61%.

Govoreći nakon objavljivanja izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander rekao je kako će smjer gospodarskog oporavka u cijeloj Europi ovisit će u znatnoj mjeri o oporavku turističkog sektora, sektora koji generira blizu 10% BDP-a EU-a i zauzima preko 22 milijuna radnih mjesta.

Drugi val pandemije Covid-19 zahvaća Europu i uoči zimske sezone, te kako je sada važnije nego ikad da se europske države udruže snage kako bi se dogovorile zajednička rješenja, ne samo za suzbijanje širenja virusa, već i za potporu održivom oporavku turizma, vraćanje povjerenja putnika i najvažnije zaštitu milijuna poduzeća, radnih mjesta i poduzeća koja su u opasnosti, tako da mogu preživjeti ekonomsku ispasti” istaknuo je Santander.

Važnost domaćih i unutar-europskih putovanja ne smije se podcijeniti u smislu uloge koju će igrati u oporavku turističkog sektora tijekom sljedećih mjeseci, naglašva se u izvještau ETC-a.

Upravo najnovije prognoze predviđaju brži oporavak domaćih putovanja u Europi, premašivši razinu iz 2019. do 2022. Također se predviđa da će se brži povratak europskih dolazaka do 2023. potpomoći bržim ublažavanjem ograničenja putovanja i manji percipirani rizik u usporedbi s putovanjima na velike daljine. Sada se predviđa da će se ukupni obim putovanja vratiti na razinu prije pandemije tek do 2024. godine.

Pandemija Covid-19 također utječe na odabir odredišta u određenim europskim zemljama. Ljetna sezona pokazala je značajan porast onih koji žele putovati u ruralna i obalna mjesta, očito kao rezultat zabrinutosti zbog posjeta visoko naseljenim urbanim mjestima, gdje je teže prakticirati socijalno distanciranje.

Ova promjena u putničkim preferencijama u konačnici može ublažiti pitanje pretjeranog turizma ( overtorusim ) i omogućiti destinacijama da pojačaju održivu turističku potražnju. Povećani interes za putovanja na “sekundarne destinacije” rasteretit će neka popularna turistička žarišta koja su se prije borila s prekomjernom potražnjom za putovanjima i pomoći će ravnomjernijem širenju ekonomskih koristi od turizma u zemljama.

Trend i prilika za redefiniciju turističkog proizvoda. U kojoj mjeri Hrvatska to shvaća i radi na tome, saznat ćemo uskoro.

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

PRILOG: ETC / European Tourism – Trends & Prospects Quarterly Report 3/2020

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN