ETC: Unatoč Delta varijanti Europljani žele putovati

Porast broja COVID-19 slučajeva i širenje Delta varijante virusa utječu na cijelu Europu. No prema najnovijem istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC), u kojem su obuhvaćena domaća i unutareuropska...

Porast broja COVID-19 slučajeva i širenje Delta varijante virusa utječu na cijelu Europu. No prema najnovijem istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC), u kojem su obuhvaćena domaća i unutareuropska putovanja, Europljani su još uvijek optimistični.

Na jučer objavljenoj karti Europskog centra za kontrolu bolesti vidljiv je pomak nabolje na zapadu i sjeveru Europe uz iznimku Njemačke. Hrvatska je nažalost i dalje crvena, Grad Zagreb čak i tamno crven, a istu boju imaju još i Slovenija, Estonija, Litva, te dio Rumunjske.

No unatoč ovim podacima koje pratimo iz tjedna u tjedan, čak 70% ispitanih Europljana planira putovati do kraja siječnja sljedeće godine. Od onih s kratkoročnim planovima putovanja, više od polovice preferira posjet drugoj europskoj zemlji, a 35% planira putovati unutar svoje zemlje. Iako se većina njih drži svojih prvotnih planova putovanja, ipak je zabrinutost među njima u porastu.

Skepticizam vezan uz cjepivo izrazio je samo 21% putnika, što je pokazatelj kako to ostaje važan preduvjet za putovanja. Uvođenje cijepljenja omogućilo je da se 54% Europljana osjeća optimističnije u pogledu planiranja putovanja. Istodobno, više od polovice (57%) ispitanika očekuje da će im digitalna COVID potvrda olakšati planiranje sljedećeg putovanja i prelaska granica, dok samo 18% sumnja da će im to olakšati putovanje.

Privlačnost otvorenih prostora i prirodnih ljepota pridonijeli su većoj želji ljudi za produženom turističkom sezonom. Više od 20% ispitanika iz Europe planira putovati u listopadu ili studenom i provesti svoje slobodno vrijeme na obali ili u prirodi.

Istraživanje pokazuje kako je zanimanje za putovanja unutar Europe naraslo na najvišu razinu od prošlog ljeta. Više od polovice (53%) Europljana s kratkoročnim planovima putovanja radije bi posjetilo drugu europsku državu, s Italijom, Španjolskom, Francuskom, Grčkom i Hrvatskom na vrhu popisa želja destinacija. Međutim i udio Europljana koji preferiraju domaća putovanja ostaje visok (35%). Valja napomenuti kako je veća vjerojatnost da će putnici u dobnoj skupini 54+ putovati unutar svoje zemlje od onih u dobnom rasponu od 18 do 24 godine (44% naspram 27%).

Posljednjih mjeseci udio putnika koji su rezervirali putovanje povećao se za 31% u odnosu na prethodno istraživanje, što je jasan znak povjerenja potrošača i povratka turističke ponude u Europi. Osim toga, razine nesigurnosti o tome kamo putovati pale su za 20%. Broj ispitanika koji su se suzdržali od planiranja putovanja također je pao za 20%, dosegavši ​​najnižu točku (16%) od rujna 2020. Uvođenje cjepiva, fleksibilne politike otkazivanja i potpuno ukinuta ograničenja putovanja glavni su čimbenici koji jačaju povjerenje ispitanika u sljedeće putovanje po Europi.

Međutim, kako pokazuje istraživanje ETC-a, zabrinutost i dalje ometa planiranje putovanja unatoč većem zanimanju. Europljani s kratkoročnim planovima putovanja i dalje su zabrinuti zbog mjera karantene (18%), porasta broja slučajeva COVID-19 unutar odredišta (16%) i promjena ograničenja putovanja tijekom putovanja (15%). Što se tiče osobnog zdravlja i sigurnosti, prva tri područja zabrinutosti su zračni promet (17%), prijevoz na odredištu (15%) i kafići i restorani (13%).

Cijelo istraživanje dostupno je na POVEZNICI

Izvor: ETC

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN