EU digitalne COVID potvrde od sutra se mogu preuzeti u ljekarnama

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svojoj je službenoj stranici objavio kako se od sutra, 29. srpnja, EU digitalne COVID potvrde mogu preuzeti u ljekarnama. Uključivanje ljekarnika i ljekarni...

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svojoj je službenoj stranici objavio kako se od sutra, 29. srpnja, EU digitalne COVID potvrde mogu preuzeti u ljekarnama.

Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva, ističu iz HZZO-a i dodaju kako je prvi korak u proces uključivanja, integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalna COVID potvrda predstavlja administrativni dokument i dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije, ali nije putna isprava.

Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili biti poslana na adresu elektroničke pošte korisnika. Dostatno je predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom osobnog identifikacijskog broja građana (OIB) u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu.

EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta:

  • cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je uredno evidentirano u središnjoj evidenciji cijepljenja u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (tzv. CEZIH sustavu);
  • negativni PCR ili brzi antigenski test na bolest COVID-19;
  • preboljenje bolesti COVID-19 koje je utvrđeno na temelju pozitivnog testa evidentiranog u središnjoj nacionalnoj evidenciji COVID-19 testiranja.

///EU DIGITALNE COVID POTVRDE OD DANAS VRIJEDE 270 DANA

Na kraju podsjetimo kako EU digitalne COVID potvrde od 23. srpnja vrijede 270 dana. Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev.

Izvor: HZZO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN