Europska komisija predlaže koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica koje imaju sličnu epidemiološku situaciju

Europska komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kako bi se spasilo što se...

Europska komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kako bi se spasilo što se može od ovogodišnje turističke sezone. 

Slobodno kretanje i prekogranična putovanja ključni su za turizam. Kako države članice uspiju smanjiti cirkulaciju virusa, pokrivena ograničenja slobodnog kretanja treba zamijeniti ciljanijim mjerama. Ako opće ukidanje ograničenja nije opravdano zdravstvenom situacijom, Komisija predlaže postupni i koordinirani pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između područja ili država članica s dovoljno sličnim epidemiološkim situacijama. Pristup također mora biti fleksibilan, uključujući mogućnost ponovnog uvođenja određenih mjera ako to zahtijeva epidemiološka situacija” ističu iz EK.

Što se tiče otvaranja granica i bilateralnih pregovora između država, iz EK ističu kako je načelo nediskriminacije posebno važno, ali da načelno odobravaju bilateralne pregovore.

Načelo nediskriminacije posebno je važno: kada država članica odluči dopustiti putovanje na svoj teritorij ili u određene regije i područja na svom teritoriju, to bi trebala učiniti na nediskriminirajući način – dopuštajući putovanje iz svih područja, regija ili zemlje u EU sa sličnim epidemiološkim uvjetima. Na isti način, sva ograničenja moraju se ukinuti bez diskriminacije, svim građanima EU i svim stanovnicima te države članice, bez obzira na njihovo državljanstvo, i trebala bi se primijeniti na sve dijelove Unije u sličnoj epidemiološkoj situaciji” ističu iz EK.

Komisija utvrđuje i zajednički okvir koji osigurava kriterije za sigurno i postupno obnavljanje turističkih aktivnosti i izradu zdravstvenih protokola za hotele i druge oblike smještaja radi zaštite zdravlja gostiju i zaposlenika.

“Ove smjernice omogućit će ljudima da se sigurno odsjedaju u hotelima, kampovima, noćenja s doručkom ili drugim objektima za odmor, jedu i piju u restoranima, barovima i kafićima te odlaze na plaže i druge otvorene prostore za slobodno vrijeme” ističe se u izjavi EK. Više o smjernicama pročitajte u prilogu.

/ / / PRILOG: COVID-19: EU Guidance for the progressive resuming of tourism services and for health protocols in hospitality establishments

Također, EK se obratila i oko vaučera. Prema pravilima EU-a, putnici imaju pravo izbora između vaučera ili novčane nadoknade za otkazane prijevozne karte (avion, vlak, autobus / autobus i trajekt) ili paketno putovanje. Dobrovoljni bonovi trebaju biti zaštićeni od nesolventnosti izdavatelja, s minimalnim rokom važenja od 12 mjeseci, i mogu se vratiti nakon najviše jedne godine, ako ih ne iskoriste.

Oni također trebaju pružiti putnicima dovoljnu fleksibilnost, trebaju omogućiti putnicima da putuju na istoj ruti pod istim uvjetima usluge ili putnicima da rezerviraju paketni ugovor o putovanju s istom vrstom usluga ili jednake kvalitete. Oni bi također trebali biti prenosivi na i drugog putnika, preporuke su EK.

CIjeli dokument pročitajte u prilogu.

Tourism and transport: Commission’s guidance on how to safely resume travel and reboot Europe’s tourism in 2020 and beyond

Povezane vijesti: