Fizičke osobe mogu pružati uslugu smještaja

Odluka Stožera civilne zaštite RH oko obustave rada pojedinih djelatnosti i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim objektima, osim za ugostiteljske objekte iz skupine “Hoteli” i “Kampovi” i vrste...

Odluka Stožera civilne zaštite RH oko obustave rada pojedinih djelatnosti i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim objektima, osim za ugostiteljske objekte iz skupine “Hoteli” i “Kampovi” i vrste “Učenički” ili “Studentski dom” ili “Akademis” iz skupine “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, dovela je do konfuzije i nedvosmislenog tumačenja.

Naime, pitanje koje su si postavljali drugi pružatelji smještaja ( iznajmljivači, kuće za odmor, OPG – i ) bilo je: Smijemo li primati goste ili ne ?

Zbog nedvosmislenog tumačenja odluke, iz Ministarstva turizma i sporta su na naš upit potvrdili kako su poslali Stožeru prijedlog da se odluka izmjeni kako bi se u svim vrstama smještajnih objekata omogućilo pružanje usluge smještaja neovisno o vrsti i pravnom statusu pružatelju usluge.

Nastavno na Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja (NN br. 131/2020) donesenu 27. studenog 2020. godine, Ministarstvo turizma i sporta uputilo je Stožeru civilne zaštite RH zamolbu za tumačenjem dijela te Odluke koji se odnosi na pružanje ugostiteljskih usluga smještaja s prehranom, u cilju otklanjanja nejasnoća vezanih uz primjenu Odluke na pružanje usluge smještaja iznajmljivača soba i apartmana (fizičke osobe) a koji nisu izrijekom navedeni u Odluci poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.” istaknuli su iz Ministarstva turizma i sporta.

Kako navode iz MINTS-a, stav Stožer je kako odlukom nije obustavljen rad fizičkih osoba koje mogu pružati uslugu smještaja.

“Stav Stožera civilne zaštite RH je kako Odlukom nije obustavljen rad fizičkih osoba koje mogu pružati uslugu smještaja te da navedene osobe mogu nastaviti pružati tu uslugu sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Uz to, posebno se napominje kako su te fizičke osobe dužne pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera pri pružanju usluge smještaja” zaključuju iz Ministarstva turizma i sporta.

Uskoro se očekuje i službena dopuna ili izmjena odluke Stožera civilne zaštite RH.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN