Geopark Biokovo-Imotska jezera službeno postao UNESCO Svjetski Geopark

Ovime se značajno podiže vidljivost destinacije te se stvaraju pretpostavke za razvoj geoturizma.

Autor:  HrTurizam.hr

30. ožujka 2024.

Stižu lijepe vijesti iz Geoparka Biokovo-Imotska jezera - nakon što je u rujnu prošle godine Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark, stigla je i konačna, službena potvrda.

"Ovo je veliki uspjeh i nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, pa čak i u trenucima kad smo bili obeshrabreni odlukom odgode Vijeća prošle godine. Posebno sam sretna zbog velikog potencijala koji nam se sada otvara za cijelo područje, a osobito za područje Imotske krajine", izjavila je u rujnu Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka.

Istaknula je ponos što je višegodišnji projekt priveden kraju čime Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva potpuno novu razinu na svjetskoj karti UNESCO Globalnih Geoparkova.

/// Park prirode Papuk prvi Hrvatski GEOPARK pod zaštitom UNESCO-a

Službena potvrda

Na sjednici koja se održavala od 13. do 27. ožujka 2024. godine, izvršni odbor UNESCO-a proglasio je i službeno Geopark Biokovo-Imotska jezera UNESCO Svjetskim Geoparkom, priopćili su iz Geoparka.

Ovom odlukom Izvršnog odbora UNESCO-a zaokružena je priča koja je započela još 2019. kada je Geopark utemeljen, a koji će sada ponosno nositi i isticati prestižno ime UNESCO Global Geopark.

UNESCO Geoparkovi jedinstvena su geografska područja međunarodnog geološkog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Podizanjem svijesti i edukacijom o važnosti geološke baštine, geoparkovi UNESCO-a lokalnoj zajednici daju osjećaj ponosa i jačaju njihovu identifikaciju s područjem na kojem žive. 

Geo tocke foto facebook geopark biokovo imotska jezera

Geološka baština

Geološka baština povezana sa prirodnom i kulturnom baštinom unaprijeđuje održivo korištenje resursa, ublažava učinke klimatskih promjena te smanjuje rizike povezane s prirodnim katastrofama.

UNESCO Geoparkovi svojim aktivnostima privlače veći broj posjetitelja i omogućuju pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje pridonose socio-ekonomskom razvoju zajednice.

Geoparkovima pridonose ne samo geološki zanimljiva mjesta, već i razne druge ekološke, arheološke, povijesne i kulturne znamenitosti. 

/// Viški arhipelag postao drugi UNESCO Geopark u Hrvatskoj

Geoparkove podupiru te u njima aktivno sudjeluju lokalne zajednice koje znaju prepoznati i žele afirmirati svoje geološko, povijesno i kulturno naslijeđe, prvenstveno kroz ideju geoturizma.

Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao jednog specifičnog oblika selektivnog turizma.

Geoturizam

Geoturizam se prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. 

Područje Parka prirode Biokovo i Imotskih jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koji obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. 

Podsjetimo, cijeli proces postanka Geoparka Biokovo-Imotska jezera započeo je krajem 2018. godine, kada su na samom početku postojale dvije nezavisne inicijative za osnivanje UNESCO Geoparka - inicijativa Javne ustanove Park prirode Biokovo i inicijativa Geopark Imotska jezera, proizašla od strane lokalne uprave u Imotskom. 

/// Geopark Biokovo-Imotska jezera prihvaćen kao UNESCO Global Geopark

Autor:  HrTurizam.hr

30. ožujka 2024.