Hrvatska korak bliže vizama za digitalne nomade

Na jučerašnjoj 18. sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesen je nacrt konačnog prijedloga zakona o strancima, a u kojem se privremeni boravak odobrava se državljaninu treće zemlje koji namjerava boraviti...

Na jučerašnjoj 18. sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesen je nacrt konačnog prijedloga zakona o strancima, a u kojem se privremeni boravak odobrava se državljaninu treće zemlje koji namjerava boraviti ili boravi u Republici Hrvatskoj u svrhu boravka digitalnih nomada.

Tako su napravljeni prvi konkretni koraci vezano uz uvođenje viza za digitalne nomade.

Prema članku 4. zahtjev za reguliranje privremenog boravka u druge svrhe ili svrhu boravka digitalnih nomada državljanin treće zemlje može podnijeti nakon isteka roka od šest mjeseci od isteka važenja privremenog boravka koji je bio odobren u druge svrhe ili svrhu boravka digitalnih nomada.

Mislim da je riječ o važnom Zakonu. Tu smo među prvim zemljama koje idu u zakonsko reguliranje pitanja digitalnih nomada i to će biti popraćeno još sa odgovarajućim izmjenama zakona u poreznoj domeni kao i u domeni zdravstvenog osiguranja” istaknuo je premijer Andrej Plenković kao osvrt vezano uz digitalne nomade.

Kako se navodi u nacrtu konačnog prijedloga zakona o strancima  digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Foto: Helena Loper, Pexels.com

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN