nacionalna udruga ugostitelja

HUP: Novi Zakon o strancima mora biti fleksibilan

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa i o što jednostavnijoj primjeni Zakona. Pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava...

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa i o što jednostavnijoj primjeni Zakona. Pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju, navode iz HUP-a, te očekujeu da novi sustav omogući jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca od prethodnog modela, u slučaju da domaćih radnika nema na tržištu rada.

Dosadašnji sustav kvota nije odgovarao zahtjevima suvremenog doba, bio je zastario i prespor za potrebe modernog i dinamičnog tržišta rada. No, pitanje je za raspravu kako će novi Zakon o strancima utjecati na širu sliku, a pogotovo dugoročno. Sasvim je jasno, kako potpunoj liberalizaciji tržišta tj. otvaranja tržišta rada za strance bez ikakve kontrole, će dovesti do smanjena cijene rada, kao i dugoročno pitanje imigracije. Ono što je iznimno važno, a na što naglašavaju stručnjaci za migracije, kako će to dodatno potaknuti iseljavanje Hrvata. Pogotovo u kontekstu turizma, jer kvalitetni turizam se ne može graditi na jeftinoj radnoj snazi i primarno uvozu strane radne snage. Naravno tu je i važan kontekst podizanja kvalitete našeg gospodarstva, dodane vrijednosti itd… Kod izmjena Zakona o strancima ne smijemo se voditi isključivo jednim motivom – uvozom jeftine radne snage, a koja bi imala daleko sežne negativne posljedice.

Kako ističu iz HUP-a, oni su se zalagali za uvođenje liberalnijeg modela koji ne poznaje kvote, a kojim bi se radnike iz inozemstva moglo zaposliti ovisno o trenutnim potrebama određene tvrtke tj. poslodavca. 

Novi Zakon o strancima predlaže upravo takav model s čime je HUP suglasan, ali iz HUP-a smatraju da se uz uvođenje beskvotnog modela moraju olakšati i uvjeti koji su zadani u trenutnom prijedlogu Zakona, a koji predstavljaju ograničenja poslodavcima kakva nije imao ni kvotni sustav. 

Mnogim je uvjetima koji su zadani novim prijedlogom Zakona naprosto nemoguće udovoljiti u trenu kada poslodavac treba hitno zaposliti novu radnu snagu, navode iz HUP-a, kao što su:

  • Potvrda Porezne uprave kao dokaz da poslodavac nema dugovanja po osnovi svih javnih davanja (ukoliko poslodavac kasni samo jedan dan s plaćanjem PDV-a, ne može zadovoljiti ovaj uvjet)
  • Provođenje testa tržišta na HZZ-u – nejasna je provedba ovog testa i uloga države kao posrednika u zapošljavanju između poslodavca i radnika
  • Komplicirano i dugotrajno ishođenje studentskih viza za strane studente (npr. obaveza fizičkog dolaska na intervju, materijali isključivo na hrvatskom jeziku itd.)

Zahtjeve za pojednostavljivanjem navedenih uvjeta HUP će i dalje komunicirati prema Vladi RH s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg Zakona kojim će poslodavci moći efikasnije i brže zapošljavati nove kadrove te tako podići vlastitu konkurentnost, zaključuju iz HUP-a.

Za kraj, svi moramo biti svjesni kako kvalitetna radna snaga košta, tu nema kompromisa, a problem nedostatka radne snage u turizmu je upravo zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Kratka sezona, skupa država itd… se ne može lomiti primarno na zaposlenicima. Očito tu školu nismo još naučili. Kao i da nije normalno niti održivo da se u turizmu radi 10-12 sati svaki dan tj. bez dana odmora. Bez obzira na mjesec dana plaćenog odmora na kraju sezone.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN