Izrael je otvorio Pandorinu kutiju. Europska komisija i dalje vijeća te kasni s donošenjem odluka

Izrael je otvorio Pandorinu kutiju. Prvo se Izrael dogovorio s Ciprom, a kasnije i s Grčkom, te su tako Grčka, Cipar i Izrael zaključili sporazume koji omogućavaju građanima s potvrdama...

Izrael je otvorio Pandorinu kutiju.

Prvo se Izrael dogovorio s Ciprom, a kasnije i s Grčkom, te su tako Grčka, Cipar i Izrael zaključili sporazume koji omogućavaju građanima s potvrdama o cijepljenju na Covid-19 da putuju bez ograničenja i karantene između ove tri zemlje.

Rezultat sporazuma između Grčke, Cipra i Izraela je privukao i Royal Caribbean International, koji sa svojim novim kruzerom kreće s putovanjima upravo iz Izraela. Primjer kojem se sve više država okreće kao jedno od rješenja – sve s ciljem aktivacije turizma tj. pokretanja ekonomije.

Europska komisija bi 17. ožujka 2021. trebala predložiti “digitalnu zelenu propusnicu” (potvrdu o cijepljenju ili tzv. covid putovnica) kao i dati odgovor na sva pitanja oko standardizacije svih protokola za putovanje na razini EU, a konačna odluka ili implementacija se očekuje prije ljeta. Dok Europa čeka i vijeća tj. kasni sa svim odlukama i protokolima, druge države žele što prije stvoriti sve preduvjete za aktivaciju turizma i tako pokrenuti ekonomiju.

S druge strane, trenutno je svima u fokusu Velika Britanija. Naime, Velika Britanija je među prve tri države na svijetu po cijepljenju građana, samo su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) cijepili više građana.

I zato na tragu Izraela, svi gledaju kako da sklope sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva ili koji su preboljeli COVID 19 dopustilo da bez ograničenja putuju tj. ulaze u državu. Naravno uz potvrdu o cijepljenju.

Od Grčke, Kanara, Turske, Cipra, Španjolske i mnoge druge države su u niskom startu i već su pokrenule komunikaciju prema britanskim vlasima, jer upravo u britanskim turistima vide prvu ciljnu skupinu koja će masovnije putovati zbog visoke procijepljenosti. Čak je i gradonačelnik grada Dubrovnika pokrenuo istu inicijativu za Hrvatsku. Treba svakako naglasiti, kako Velika Britanija kao i Izrael nisu članice EU, te se građani iz tih država gledaju kao državljani trećih zemlja (koji nisu državljani država članica EU), za koje ne vrijede pravila na razini EU. No, i na tom polju, treba imati jasan stav Europska komisije. Hoće li biti standardiziran okvir EU ili će svaka država za sebe postavljati pravila igre kada su u pitanju turisti iz trećih zemalja.

Recimo, kao otvoreno pitanje: Hoće li se priznavati samo cjepiva registrirana na području EU ili i neka druga, što je opet ključno definirati za državljane trećih zemalja itd…

/ / / Mato Franković: Britancima koji su se cijepili dopustimo dolazak bez karantene

Ovisimo o Europskoj komisiji, a odluke kasne. Umjesto da se brzo reagira, EK je troma

I dok se čeka odluka EK, u međuvremenu Španjolska je zaprijetila kako razmatra upravo gore spomenuti “zeleni koridor s Velikom Britanijom” za cijepljene britanske turiste ako ne bude postignut sporazum s EU-om o putovnicama/ potvrdama o cijepljenju. Slovenija, Mađarska, Island i druge države su već uvele covid putovnice tj. omogućile putnicima koji su se cijepili ili preboljeli covid, a imaju potvrdu o istome, da ulaze bez karantene ili testiranja.

Cijepljeni turisti iz Izraela moći će bez ograničenja u Hrvatsku

I Hrvatska je jučer otvorila pregovara s Izraelom da Izraelci mogu ući samo s potvrdom o cijepljenju, odnosno bez negativnog PCR testa, kao i obrnuto.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ilan Mor održali su sastanak u cilju postizanja dogovora kojim bi se turistima iz obje države omogućilo olakšano posjećivanje za vrijeme trajanja COVID-19 pandemije. 

“Zadovoljna sam s održanim sastankom. Započeli smo dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske i Izraela te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor koji će biti jedan od važnijih elemenata za predstojeću sezone”, rekla je ministrica Brnjac. 

Ministrica Brnjac je veleposlaniku Moru predstavila projekt i funkcionalnu web stranicu “Safe Stay in Croatia” odnosno, način na koji će turisti koji budu posjećivali Hrvatsku provjeriti da su na lokaciji poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite.

S druge strane, nije dobro da se sve svodi na pojedinačne sporazume, umjesto već prije definiranih na razini Europe. Opet, umjesto sinergije i zajedničkog tržišta, svaka država gleda samu sebe. To je rezultat neodlučnosti i kasnog donošenja odluka na razini EU koji će imati dalekosežne negativne posljedice u budućnosti, od dogovora oko cjepiva i sada do stvaranja jasnih okvira i standarda oko aktivacije turizma.

Neizvjesnost i nervoza u turističkom sektoru je na vrhuncu

Kao što je gore spomenuto, drugi tjedan trebali bi se znati odluke EK oko otvorenih pitanja ili barem draft verzije, kako bi stvorili “siguran” i jasan protokol za putovanja na europskom tržištu. Od pitanja validiranja brzih testova – antigenskih i/ ili PCR testova, cjepiva, covid propusnica/ potvrda/ putovnica, međusobno priznavanju potvrde o cijepljenju na razini EU. Puno pitanja, a premalo odgovora koji su ključni za pripremu turističke sezone.

Prije tri dana Krunoslav Capak je na konferenciji za medije izjavio kako je rano govoriti o covid-putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi. Možda iz njegovog kuta gledanja ima vremena, no nažalost činjenica je da kasnimo.

Neizvjesnost u turističkom sektoru je na vrhuncu, a koja je dodatno izražena problemima s isporukom cjepiva, gdje je praktički propala predsezona. Svi poduzetnici se moraju znati organizirati i planirati, što je ionako otežano pandemijom Covida-19 gdje se sve prati iz tjedna u tjedan, i zato je ključno definirati sve standarde da se znaju jasna pravila kako putovati.

Ne samo zbog turističkog sektora, nego i zbog turista samih, jer trenutno je i dalje kaos i šum u komunikaciji te putnici ne razmišljaju toliko o putovanju. Jednostavno trenutni okvir za putovanje je nesiguran i nestabilan, bez obzira na veliku želju za putovanjem. No jedno je željeti putovati, a jedno je sjesti s obitelji u automobil ili avion i krenuti na putovanje.

Zato je ključno što prije definirati jasne standarde i protokole na europskoj razini, kako bi bila jasna pravila i protokoli svim putnicima. To je prvi preduvjet. Što se više čeka s donošenjem odluka, to će više biti “crnih labuda” unutar EU, jer logično svi žele pokrenuti ekonomiju što prije.

Foto: Kyler Boone

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN