Jedina istarska slastica uvrštena na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH dobila novu turističku dimenziju

U Pazinu je predstavljeno promotivno pakiranje „Pazinskog cukerančića“, jedine istarske slastice uvrštene na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Slastica koju svaki gost središnje Istre mora probati, pogotovo...

U Pazinu je predstavljeno promotivno pakiranje „Pazinskog cukerančića“, jedine istarske slastice uvrštene na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Slastica koju svaki gost središnje Istre mora probati, pogotovo jer se odlično sljubljuje i s istarskom malvazijom, što je jedna dodatna dimenzija.

Jedinstveno pakiranje ovog tradicionalnog deserta izrađeno je u svrhu promocije kulturne i gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg brendiranja i jačanja prepoznatljivosti „Pazinskog cukerančića“ kao autentičnog proizvoda ovog kraja. No, možda važnije, zahvaljujući pakiranju, ova autentična slastica dobila je svoj prodaji element, kako kao suvenir, a tako i za danju prodaju.

Pakiranje u tri varijante – maloj za jedan cukerančić, srednjoj za njih pet, te velikoj za 15 cukerančića, osmišljeno je u suradnji s dizajnericom Tinom Erman Popović. Posebna se pažnja posvetila  kvaliteti kutija i njihovoj prilagodbi transportu, kako bi se očuvala jedinstvena forma cukerančića, ali i svi njegovi dragocjeni okusi i mirisi. Unutar pakiranja nalaze se i informativni letci s recepturom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na predstavljanju pakiranja „Pazinskog cukerančića“ mogli su se kušati cukerančići slastičarskog obrta „Antica“ i Davorke Šajina iz agroturizma „Ograde“, koji su se savršeno sljubili s malvazijama lokalnih vinara Anđelini, Bažon, Benvenuti i Tomaz.

Ovo jedinstveno pakiranje Pazinskog cukerančića upotpunit će njegovu prezentaciju na tržištu, ali i otvoriti brojne nove mogućnosti. Želja nam je da se ova promotivna pakiranja koriste kao prepoznatljiv proizvod ili suvenir kojeg će rado, kao desert ili uspomenu, kupovati i domaći i strani gosti,  koji će oplemeniti ponudu slastičarnica, suvenirnica, kušaona, vinarija i restorana te nam otvoriti put da i dalje zajedno i uspješno komuniciramo važnost koju cukerančić ima za ovaj krajizjavio je gradonačelnik Grada Pazina i predsjednik LAG-a Središnja Istra Renato Krulčić.    

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom LAG-a „Središnja Istra“, kao nositelj projekta zaštite „Pazinskog cukerančića“, nastoji očuvati vrijednu tradiciju izrade cukerančića te ga dodatno valorizirati u gastronomskom, ali i turističkom smislu.

Mali korak naprijed u promociji i brendiranju Istre, a veliki korka za „Pazinskog cukerančića“ koji je od danas dobio novu dimenziju i novi životni ciklus.

Pričajmo priče, naše autentične priče.

Povezane vijesti: