Mala montažna kuća u prirodi kao primjer dobre prakse koji treba slijediti

Na regionalnom natječaju za malu montažnu kuću u prirodi, koji je u travnju ove godine raspisao portal gradnja.rs, najboljim je ocijenjen projekt tima mladih arhitektica iz Rijeke. Arhitektice Mateja...

Na regionalnom natječaju za malu montažnu kuću u prirodi, koji je u travnju ove godine raspisao portal gradnja.rs, najboljim je ocijenjen projekt tima mladih arhitektica iz Rijeke.

Arhitektice Mateja Bonifačić, Ivana Slavnić i Mara Uroda osmislile su spretnu i uspjelu kombinaciju tradicionalne mediteranske kuće, pa u velikoj konkurenciji od čak 130 radova pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore osvojile prvo mjesto na ovom natječaju.

Pandemija koronavirusa utjecala je naš odnos prema radu i stanovanju na mnoge neočekivane načine. Život – pa i rad – u prirodi i na osami postaju nova normala, pa je potražnja za montažnim kućama malih kvadratura zabilježila izniman rast. Naročito su tražena rješenja koja se mogu brzo i lako sagraditi.

U masovnoj proizvodnji trenutno dostupnih tipičnih rješenja najčešće se radi o kućama skromnog oblikovanja, čiji su ekološki standard, energetska učinkovitost i dugotrajnost upitni, a njihova je arhitektonska vrijednost svedena na minimum. Nova generacija korisnika u potražnji je za elegantnim jedinicama koje su arhitektonski skladno oblikovane, funkcionalne, besprijekorno organizirane i napredno tehnološki opremljene, te visokog ekološkog ranga.

Sa korisničke strane, kuća je projektirana za digitalne nomade.

Cilj natječaja “Male montažne kuće u prirodi powered by Alumil” bio je doći do najboljih idejnih rješenja za male montažne kuće u prirodi, promovirati ta rješenja kao primjere dobre prakse koje treba slijediti, te u konačnici unaprijediti postojeći načini gradnje, ponudu i očekivanja.

Mala mediteranska kuća koju su osmislile mlade arhitektice iz Rijeke nalazi se na otoku Krku. Karakteristike života na otoku pretočene su u jednostavan koncept montažne kuće u kojem sunce, more, nebo i lokalni krajolik igraju glavnu ulogu. Kod projektiranja objekta korištena je kombinacija tradicionalnih i novih materijala.

Temelji od gabionskih zidova evociraju krčke gromače koje su već stoljećima neizbježni otočki građevinski element. Konstrukcija od lameliranog drva predstavlja modernu primjenu tradicionalnog materijala – drva, te doprinosi ekološkoj komponenti projekta. Za završne obloge interijera također su korišteni lokalni materijali – sloj furnira od masline te ovčja vuna za modularne jastuke. Građevina je dimenzija 10 x 4 m, a objekt se sastoji od 4 modula. Svaki modul se kamionom doprema na lokaciju te se ondje postavlja i dovršava.

Ovaj koncepta predviđa 2 modula u kojem su smješteni glavni funkcionalni prostori i noćni dio, te 2 prazna modula koji tvore središnji dnevni prostor namijenjen provođenju većeg dijela vremena budućih korisnika objekta. Upravo taj fleksibilni centralni dio omogućuje korisnicima da organiziraju custom made prostor prilagođen njihovim trenutnim potrebama, tako da se – primjerice – radni prostor izmicanjem modularnih elemenata namještaja u par sekundi pretvara u kućno kino, prostor za zabavu, druženje, blagovanje ili pak terasu.

Diljem Hrvatske, naslijedili smo na skrb i čuvanje stare arhitektonske bisere civilne, vojne i sakralne namjene kojima se s razlogom ponosimo. No, gledajući ono što se gradi danas, postavlja se pitanje: promišljamo li dovoljno što ćemo u arhitektonsko nasljeđe ostaviti budućim pokoljenjima? Hoće li to biti trajno, lijepo, u skladu s prirodom i stvarnim potrebama čovjeka?

Odgovor bi mogao biti poražavajući. Time više vesele ovakve zelene vizije, praktične i oku ugodne, koje žive s okolišem, umjesto da mu se nameću, a pri tome pružaju sve ono što nam je doista potrebno. Jer, kad je arhitektura dobra, to nije nešto što će prepoznati samo arhitekti, već svi oni koji objekt koriste.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN