TZG Krk: Od tradicionalne prezentacije baštine do inovacija u promociji turističkog proizvoda

Turistička zajednica Grada Krka nastavlja s digitalizacijom turističke ponude destinacije uz digitalnu verziju informativnog vodiča

Autor:  HrTurizam Promo

30. rujna 2022.

Turistička zajednica Grada Krka nastavlja s digitalizacijom turističke ponude destinacije uz digitalnu verziju informativnog vodiča, a tome u prilog govori i činjenica da su, pored onih u gradu Krku i Milohnićima, ovoga ljeta postavljeni i info-totemi u Korniću i Pinezićima.

Digitalni info-vodič kroz destinaciju, dostupan je putem internetske stranice, a tvori ga sveobuhvatan pregled sadržaja i informacija raspoređenih po tematskim cjelinama. Ono što turiste na putovanjima, posebice u nova i nepoznata mjesta, najčešće okupira prikupljanje je različitih informacija.

Već kod planiranja, upravo putem spomenutog vodiča može se steći uvid u ponudu kulturnih, zabavnih i specifičnih prodajnih sadržaja, zatim restorana, smještajnih kapaciteta, plažnih kapaciteta, sportsko-rekreacijskih mogućnosti, pa sve do ostalih važnih informacija poput onih o dostupnosti zdravstvenih usluga ili punionica za električna vozila. Također, u ovom su vodiču popisane servisne, transportne i ostale uslužne djelatnosti.

Info totem tzg krk2

Vodič je dostupan i kao multi-touch aplikacija integrirana u sadržaje četiriju info-totema, jednog postavljenog u samo središte grada Krka na ulazu u staru gradsku jezgru s glavnog gradskog trga - Vele place, te triju lociranih u Milohnićima, Korniću i Pinezićima.

Info-totemi su jednostavni za primjenu, a zahvaljujući interaktivnom sustavu korisniku omogućavaju da dodirom ili putem vizualno efektne prezentacije najkraćim putem dođe do svih relevantnih informacija. Interaktivni sustav predstavlja sklop opreme i multi-touch softverske platforme, a namijenjen je informiranju i prezentaciji ponude, ali i oglašavanju, što ima potencijal biti izuzetno korisno za informiranje gostiju i njihovih domaćina o brojnim programskim sadržajima koje tijekom čitave godine organiziraju Turistička zajednica Grada Krka, Centar za kulturu Grada Krka, kao i ostali organizatori događanja.

Pored digitalnog info-vodiča, koji će dodatno pridonijeti sadržajnosti i većoj funkcionalnosti gradskih info-totema, prisutni su i već prethodno dostupni sadržaji. Jednostavno multi-touch sučelje donosi sljedeće kategorije: Što danas s izdvojenom listom aktualnih najava generiranih s portala AlaŠu - online kalendara događanja, zatim Plan grada Krka i, naposljetku, izbornik s naslovima: Slideshow, Istraži Krk, Krk Bike, Plaže, Događanja i Vremenska prognoza. Osim toga, info-totem korisniku dopušta uvid u projekt Dar iz Krka, ali i u sadržaje dvaju zanimljivih interpretacijskih punktova: Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Krka i Interpretacijskog centra Krk uspostavljenog u sklopu (EU) projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana.

Uz navedene inovacije u promociji turističkog proizvoda, Turistička zajednica Grada Krka nastavila je i s tradicionalnom prezentacijom baštine. Tako je početkom ove godine, dovršena obnova dotrajalih i oštećenih informacijskih ploča ili turističke signalizacije kulturno-povijesnih znamenitosti na širem području Grada Krka. Ukupno je obnovljeno 25 ploča, 15 na području naselja Krk i još 10 u njegovoj neposrednoj okolici, podrazumijevajući, pritom, i lokacije na pješačkim i biciklističkim stazama, dok je na krčkim Malim vratima postavljena nova ploča.

Konkretno, na području naselja Krk obnovljene su ploče na sljedećim lokacijama: crkva benediktinki, kapela sv. Ane, kuća Nave, Pjanka, krčka pasara, rimske terme (uz katedralu), kula na obali, samostan sv. Franje, Gornja vrata, Londrona, Bombe, mul ispod parka, Trg krčkih glagoljaša, Vijećnica, zidine (gornja vrata), a u njegovoj okolici: crkva sv. Jakova (Kornić), crkva sv. Dunata (Dunat), kapela Marijina navještenja (Lakmartin), crkva sv. Krševana (Šotovento), kapela sv. Petra (Brzac), crkva sv. Mihovila (Kosići), kapela sv. Leonarda (Bajčići), crkva sv. Fuske (Linardići), crkva (Milohnići) i crkva sv. Franje (Skrpčići).

Crkva svetog dunata tzg krk

U sam proces obnove bili su uključene tvrtke Junior Kamen Krk d.o.o., Sitotisak Uhle d.o.o. i Velunex studio j.d.o.o. te VID - obrt za obrazovanje i poučavanje pod vodstvom Milice Žužić.

Riječ je o dvojezičnoj, hrvatsko-engleskoj, turističkoj signalizaciji izrađenoj od koriona tj. umjetnog kamena, s tekstom otisnutim u tehnici sitotiska dodatno zaštićenim premazom protiv UV zračenja čime se produljuje vijek trajanja same aplikacije.

PROMO

Autor:  HrTurizam Promo

30. rujna 2022.