Marina Šćiran Rizner: Turistički rezultati u Novalji bolji su od očekivanih. No za iste smo se morali itekako izboriti

Ovogodišnja turistička sezona, s obzirom na očekivanja, ostvarila je izvrsne rezultate. Bolja od očekivane bila je i na području Grada Novalje na kojima se nalazi Turistička zajednice Grada Novalje...

Ovogodišnja turistička sezona, s obzirom na očekivanja, ostvarila je izvrsne rezultate. Bolja od očekivane bila je i na području Grada Novalje na kojima se nalazi Turistička zajednice Grada Novalje i mjesta Stare Novalje.

Naime u prvih osam mjeseci ove godine, samo u komercijalnom smještaju, ostvareno je 66% više dolazaka i 54,3% više noćenja nego u isto vrijeme prošle godine. U odnosu na rekordnu 2019. dolasci su na 81%, a noćenja na 83,8%.

“Iznimno smo zadovoljni postignutim turističkim rezultatima sezone 2021 koja nam još uvijek traje te bi po najavama mogla se produžiti sve do kraja rujna. Unatoč propuštenoj predsezoni, nešto kasnijem početku sezone u srpnju, rijetki su oni uključujući i mene osobno koji su očekivali i vjerovali u ovako uspješan rasplet ljeta u Novalji. Veliki festivali poput Hideouta, Sonusa i Fresh Islanda otkazani su početkom godine no kvalitetan pristup u pripremi sezone, organiziranih 7 testnih punktova na području grada Novalje, osigurana besplatna Covid kuća, te odlična sinergija svih turističkih dionika omogućila je ovo ljeto Novalji – Covid free Zonu za sve naše goste i domicilno stanovništvo. Sigurnost je najvažniji faktor odabira turističke destinacije i definitivno smjernica za još kvalitetniju pripremu sezone 2022. u Novalji u kojoj nas očekuje 14 najavljenih festivala”, rekla je Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

Pretvorimo li postotke u brojke, područje Turističke zajednice Grada Novalje i mjesta Stare Novalje posjetilo je više od 200.000 turista i ostvarilo u prvih osam mjeseci 1.307.013 noćenja. Pri tome treba naglasiti kako je više od 180.000 dolazaka stranih gostiju koji su ostvarili gotovo 1.200.000 noćenja, a domaći gosti preko 108.000 noćenja i rast od 30% u odnosu na 2019. godinu.

Samim time promijenio se i poredak emitivnih turističkih tržišta iz čijih zemalja turisti najviše posjećuju Novalju, a ove godine uvjerljivo prva dva mjesta čvrsto drže vjerni turisti iz Njemačke i Slovenije zatim Hrvati i Poljaci.

Još bolji rezultati ostvareni su u kolovozu u kojem je ostvareno 84.951 dolazak, što je 69,3% više nego prošle godine, odnosno 91% od broja dolazaka ostvarenih u 2019. godini. U isto vrijeme ostvareno je i 610.663 noćenja, 61,5% više od 2020. i 95,6% od kolovoza 2019.

“Turistički promet u kolovozu 2021. godine ostvaren je gotovo na razini pred pandemijske i rekordne 2019. godine a početkom mjeseca i u pojedinim danima i premašili baznu godinu za 4%. Trenutno se u Gradu Novalji nalazi oko 7.100 turista, što je za 30% više u odnosu na 2019. godinu i odmaraju se u našoj širokoj lepezi smještajnih kapaciteta od kampova, hotela i hostela preko vila za odmor i obiteljskog smještaja”, dodaje Šćiran Rizner.

Zadržana pozitivna epidemiološka situacija Hrvatske te okolnosti koje su pogodile naše konkurentske zemlje u okruženje sa kojima dijelimo dio turističkog kolača (Španjolska i Portugal u crvenom, Grčka i Turska-požari) te kvalitetan doprinos u pripremi ljetne sezone i implementiranju covid potvrda rezultiralo je povećanom potražnjom za krevetom više u Novalji, dodaje Šćiran Rizner.

Iako su turističke brojke bolje od očekivane, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Novalji, za iste su se u Novalji itekako morali izboriti. Naime, kako ističe Šćiran Rizner, imali su situaciju sa kojom se nisu jako dugo susreli.

Prijelomni trenutak dogodio nam se krajem srpnja kada su stigle prozivke iz austrijskih medija o Zrću kao korona žarištu nakon završetka austrijskog festivala pri čemu je postojala ozbiljna opasnost destabilizacije uspješne ljetne sezone, ne samo u Novalji i otoku Pagu već i u Hrvatskoj. Pravovremenom i argumentiranom reakcijom demantirali smo njihove navode i predimenzionirane brojke austrijskih posjetioca te dokazali da zrelo upravljamo situacijom, a ne obrnuto. Zahvaljujući poduzetim mjerama, iznimno velikom broju testiranja, medicinskom strukom koju smo involvirali u proces zadržavanja pozitivne epidemiološke slike Zrća te svakodnevnom koordinacijom turističkih aktera uvelike smo pridonijeli ubrzanom rješavanju tekuće problematike, ali i zadržali stabilnost epidemiološke slike Novalje. Najave organizatora 14 glazbenih festivala za ljetnu sezonu 2022 govori nam o stečenom povjerenju u sigurnu party destinaciju te pozitivnoj poruci koju je ove godine Zrće komuniciralo kroz Safe Stay i Covid Free Zone“, ističe Šćiran Rizner.

Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

Mladi gosti tražili su Zrće i ove godine, no nije nedostajalo ni obiteljskih, ali i ponude aktivnih tjedana kroz projekt Pag Summer Outdoor. Posebno se ističe više nego uspješan proizvod za outdoor aktivnosti.

Tako su mladi istraživali Novalju kajakareći, pješačeći ili biciklirajući, posjećivali domaće OPG-ove i Vrtove Lunjskih maslina. “Razvoj novih turističkih proizvoda kroz projekt Pag Outdoora te umrežavanja aktivne ponude svih TZ-ova otoka stvorilo je novu platformu Novalje i otoka čije obrise uspješnosti polako počinjemo uviđati svakim danom sve više. Kada uz to imate DMC turističku agenciju koja na terenu provodi projekt, umrežuje hotele, iznajmljivače te ostale zainteresirane dionike (servisere bicikli, opg-ove) priča postaje globalna i svjesni ste da stvarate komplementarni turistički sadržaj destinacije. Uz to dio smo IQM projekta tj. integriranog upravljanja kvalitetom destinacije što nam daje potpuno novu dimenziju razvoja destinacije i početno mjerenje njegove kvalitete“, rekla je Šćiran Rizner.

Novalja je zaista više od Zrća – naglašava Šćiran Rizner, a sa kojom se svakako mogu složiti.

Izvrsna prometna povezanost gdje više funkcionira kao poluotok nego otok, preko 50 prekrasnih plaža i uvala, vrhunska gastronomija sa potvrđenom Michelinovom zvjezdicom restorana Boškinac, hotelima sa 4 zvjezdicom, antičkom kulturom i Life on Mars rutom koja rijetke ostavlja ravnodušnima. Također, razvojem outdoora programa Pag Outdoor postaje jedna od najuzbudljivijih hrvatskih zaokruženih outdoor platformi.

/ / / Pag Outdoor Weekend postao Pag Summer Outdoor ili cjeloljetni outdoor program otoka Paga

I na kraju, čestitke upućujem svim turističkim djelatnicima na odlično odrađenoj sezoni, znamo svi da nije bilo nimalo lako i hvala svim našim gostima koji su ove godine, pojedini prvi puta a neki već tradicionalno odabrali Novalju za svoju ljetnu destinaciju i dugo očekivani odmor! Naučili smo puno i krećemo u pripremu sezone 2022!” zaključuje Šćiran Rizner.

Foto: TZ Novalja

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN