Masterclass Iločkih podruma oduševio impresivnom kolekcijom arhivskih graševina i tramincima

Majstorske vinske radionice već se četvrtu godinu zaredom održavaju u luksuznom boutique hotelu Alhambra u uvali Čikat na Lošinju. U proteklim su godinama probrane butelje do sada predstavile strane...
Masterclass Iločki podrumi_Boutique Hotel Alhambra

Majstorske vinske radionice već se četvrtu godinu zaredom održavaju u luksuznom boutique hotelu Alhambra u uvali Čikat na Lošinju.

U proteklim su godinama probrane butelje do sada predstavile strane i domaće vinske kuće: Benvenuti, Château Mouton Rothschild, Château Palmer, Goriška Brda, Hugel, Krauthaker, Korak, Opus One, Sassicaia, Šember, Tenuta di Biserno i Tomac. Osim sudjelovanja na vođenom MasterClassu (predstavnici vinarija, sommelieri), polaznici neka od vina kasnije mogu kušati tijekom večere u à la carte restoranu Alfred Keller i u opuštenoj atmosferi popričati s kreatorima vina, ali i hrane.


Masterclass Iločki podrumi & Boutique Hotel Alhambra

Ove godine impresivnu kolekciju nagrađivanih arhivskih ali i onih malo mlađih graševina i traminaca kroz dvije vertikale predstavili su Iločki podrumi, velika vinarija koja na najbolji mogući način dokazuje da se i uz masovnu proizvodnju mogu napraviti sjajna, vrhunska vina za koja je
kod nas (pogrešno) uvriježeno da se mogu naći samo u malim, butiknim vinarijama.

Vina iz vinarije koja je i nakon privatizacije 2003. godine nastavila tradiciju proizvodnje velikih vina (1450. godine je sagrađen Stari podrum – prvi u ovom dijelu Europe i svijeta) savršeno su se uklopila u luksuz i duh aristokratskih vremena kojim odišu interijeri hotela Alhambra kojeg je projektirao i osmislio austrijski arhitekt Alfred Keller.

Konceptualno se sjajno uklopila i (istinita) priča da su u vrhunskom Iločkom Tramincu iz 1947. uživali i uzvanici na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II.

Masterclass Iločki podrumi & Boutique Hotel Alhambra

Iločki podrumi godišnje proizvedu između 4 i pol do 5 milijuna litara vina iz grožđa ubranog u više od 330ha vlastitih vinograda i 660ha drugih proizvođača smještenih na zapadnim obroncima Fruške gore. Dva vrhunska položaja – Principovac i Vukovo i posebnost terroira – pri čemu treba posebno naglasiti utjecaj Dunava, veliki broj sunčanih dana, te naravno znanje i trud vinara – dom su vrhunskih graševina i traminaca, ali i rajnskog rizlinga, chardonnaya, cabernet sauvignona, frankovke, pinota bijelog… Osim vinograda, vinarije i podruma, većinski vlasnik Juraj Mihaljević s uloženih više od 20 milijuna EUR obnovio je i ladanjsko imanje Principovac iz 19. stoljeća koje može primiti i preko 500 uzvanika i uživati u duhu starih vremena, ispunjenom enološkim i gastronomskim pričama.

Osim uobičajenih naziva pojedinih linija, marketinški stručnjaci Iločkih podruma predvođeni članicom uprave Karmelom Tanacabel (koja je i predstavila sva vina) podijeli su vina u dopadljive i lako pamtljive kategorije: vina za svaku priliku, za posebne prilike, vina za uživanje i vina za pamćenje. Kategorije se razlikuju po stilu, položaju te namjeni, odnosno preporukama za gastro sljubljivanje. Na ovoj majstorskoj radionici prezentirano je ukupno jedanaest vina (šest graševina, od toga 2 arhivske i 5 traminaca, 1 arhivski ), a na večeri još šest novih, uz poneku reprizu s MasterClassa (Princeps pjenušac, savršeni Rajnski rizling iz 2006., Premium Frankovka, Premium Chardonnay i Premium Traminac, te još jedna graševina iz 2008.).

Vina Iločkih podruma vrlo su ozbiljna i kompleksna, a uz već spomenuti riesling, a njihove graševine, traminci i rajnski rizling imaju vrlo naglašene sortne karakteristike poput gorčine kod graševina ili mirisa ružinih latica i izraženih mednih nota kod traminaca, a petrolej kod rieslinga, što je primjetno čak i kod arhivskih vina kojima tercijarne arome nisu u potpunosti prevladale.

Masterclass Iločki podrumi & Boutique Hotel Alhambra

Izdvojit ćemo samo glavne zvijezde večeri (za one koji žele saznati malo više, posjetite blog Food Walkers Croatia), a prva među njima je Graševina Velika berba 2011 iz edicije vino za velike trenutke pred kojim je veliki potencijal čuvanja, no s velikim problemom: ostalo je manje od 4.000 butelja! Drugo vino s problemom je Graševina arhivsko vino 1983. – ovo se vino nigdje ne može kupiti jer, iako je bilo pripremljeno za arhivu, nikada se nije pojavilo na tržištu. I nakon 36 godina u čaši imate svježe vino u odličnoj formi, bez ijedne naznake oksidativnih nota. Treća istaknuta graševina je Graševina arhivsko vino iz 2008. za koje kažu da “ako ne znate kako zavesti ženu, ponudite joj ovo vino…” – s tim da i za ovo vino vrijedi stara izreka: strpljiv – spašen! Jer njoj je tek – jedanaest!

Kraljevski tretman (kakvog i zaslužuju) dobili su traminci, a posebno Traminac arhivsko vino iz 1982., Traminac Izborna berba bobica 2011. te Traminac Ledena berba 2007. rangirano kao 19. vino na svijetu u konkurenciji između 550.000 vina iz cijeloga svijeta koja su nagrađivana na najutjecajnijim vinskim ocjenjivanjima svijeta. Izborna berba prosušenih bobica iz 2011. godine ovjenčana je platinastom medaljom na Decanteru, a ledeni Traminac iz 2007. ostavio je još bolji dojam.

Nakon Iločkih podruma, drugi Masterclass u Alhambri održat će se u lipnju kada će jedna od najpoznatijih i najrenomiranijih svjetskih vinarija Château Lafite Rothschild predstaviti svoj Champagne Rothschild.

Povezane vijesti: