Da je Međimurje napredna sredina koja u brojnim razvojnim modelima stoji rame uz rame uz svjetske predvodnike, dokaz je i nova inicijativa na horizontu. Međimurska županija prva je u Hrvatskoj pozvana u članstvo svjetske asocijacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede.
Poziv pokazuje kako je ova županija prepoznata kao regija koja može na svjetskoj razini, ravnopravno s najrazvijenijim područjima, odgovoriti na izazove modernih vremena. Međimurska županija kroči ukorak s globalnim razvojnim strategijama vezanima uz održivost poljoprivredne proizvodnje uvjetovane klimatskim promjenama te uspješnoj prilagodbi na njih.
"Nismo slučajno pozvani u to respektabilno društvo: na svjetskoj karti područja spremnih za budućnost, Međimurje je jasno vidljivo zahvaljujući trima nagradama EDEN za izvrsnost u turizmu, Eco label certifikatima, priznanju Green Destination za održivi turizam, koji smo dobili četvrti u svijetu i jedini u Hrvatskoj, kao i - sada već davnim - potezima Međimurske županije vezanim uz zaštitu prirodnih krajolika i znatno prije nego što je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav", navodi se na službenim stranicama Međimurske županije.
Dodaje se kako će ovom inicijativom Međimurska županija Hrvatsku povesti dalje u zelenu tranziciju, putem koji osigurava sigurnu, zdravu hranu, pružajući snažan vjetar u leđa lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a lančano i turizmu.
Poticanje suradnje
U Čakovcu je 26. rujna održana konferencija i potpisivanje pisma namjere za osnivanje organskog distrikta na ovom području čime se otvara proces certificiranja. Proces je to u kojem je Međimurska županija iskusna, s obzirom na uspješno dosezanje certifikata Green Destination.
Međimurju dodijeljena prestižna nagrada za održivost - Green Destinations
Trenutno u Europi i na području Mediterana djeluju 63 organska distrikta, dok ih je deset u razvoju. Uspostava organskog distrikta omogućit će razvoj alata za suprotstavljanje nepovoljnim utjecajima klimatskih promjena na zdravlje ljudi, proizvodnju i sigurnost hrane te bioraznolikost.