MICHELIN i HTZ prezentirali hrvatsku gastronomiju u Rimu

Pozicioniranje i brendiranje, kako Hrvatske, tako i naše gastronomije. 

Autor:  HrTurizam Promo

12. svibnja 2023.

U restoranu Idylio by Apreda u srcu Rima jučer je održana ekskluzivna „4 hands dinner“ večera u organizaciji MICHELIN-a, najznačajnijeg i najpoznatijeg globalnog vodiča za restorane i Hrvatske turističke zajednice ( HTZ ).

Za vrhunski eno-gastronomski doživljaj bili su zaduženi Marijo Curić, chef restorana 360 u Dubrovniku te Francesco Apreda, chef restorana Idylio by Apreda u Rimu, oba restorana koji s ponosom nose prestižnu MICHELIN-ovu zvjezdicu koja je jamac kvalitete i jela spremljenih od vrhunskih namirnica. 

Iako ovo nije prvo takvo organizirano događanje u suradnji s MICHELIN-om, iznimno je važno za pozicioniranje i brendiranje, kako Hrvatske, tako i naše gastronomije. 

„Prezentacija hrvatske gastronomije u središtu Rima i to u jednom od najpoznatijih rimskih restorana znači puno za promociju i vidljivost Hrvatske na talijanskom tržištu. Kada tome pridodamo činjenicu da je partner ove večere MICHELIN, onda možemo zaključiti kako je naša gastronomija vrlo cijenjena u stručnim krugovima te među vrhunskim poznavaocima kulture pripreme hrane“, izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.  

Među brojnim uzvanicima koji su imali priliku uživati u bogatstvu mirisa i okusa, odnosno u prezentaciji raznolike hrvatske i talijanske eno-gastronomije ističu se partneri i predstavnici talijanskog turističkog sektora, predstavnici medija, kao i popularni blogeri te infulenceri specijalizirani za putovanja i gastronomiju, navode iz HTZ-a.

Chefovi 1

Htzmichelinrim
Tako su među uzvanicima bili i Ivana Jelinić, direktorica Talijanske nacionalne turističke zajednice (ENIT),  Alessandro Onorato, pročelnik za turizam, evente i sport Grada Rima, Giuseppe de Martino, direktor hotela St. Regis Roma, koji je ujedno i jedan od najpoznatijih direktora luxury hotela u cijeloj Italiji, prisutni su bili i predstavnici aviokompanije Vueling, brodara SNAV te mnogi drugi. 

„Čast mi je što sam imao priliku promovirati hrvatsku gastronomiju u Italiji, a posebna je privilegija bila što smo to odradili na tako lijepom mjestu te u društvu vrhunskih poznavaoca gastronomije“, poručio je hrvatski chef Marijo Curić, koji je ovom prilikom, između ostalog, pripremao višku pogaču u predjelu, skušu koja je bila osnova glavnog jela, dok je za desert pripremio pannacottu od grejpa s kikirikijem i sladoledom od marakuje. 

S velikim zadovoljstvom ističemo kulinarska čuda Hrvatske, što potvrđuju i naši poznati inspektori koji su iz godine u godinu zadivljeni predanošću lokalnih chefova, koji teže visokokvalitetnoj pripremi hrane. Hrvatska može biti vrlo ponosna na svoje kulinarsko naslijeđe koje ju definitivno svrstava među kvalitetne eno-gastronomske destinacije i dragulje koje približavamo našoj zajednici međunarodnih gurmana i putnika, izvijestili su iz MICHELIN-ovog vodiča. 

Michelin 8

Na meniju su bila i jela talijanskog chefa Francesca Aprede koji je za predjelo pripremio tempuru od prepeličjih jaja i hrskave dagnje, dok je za glavno jelo koristio kamenice, morskog ježinca i sipu. „Jako mi je drago što sam baš ovdje u Rimu imao priliku ugostiti chefa Marija Jurića iz 360 Dubrovnik. Uvijek je vrlo obogaćujuće pozvati međunarodnog kuhara u moju kuhinju jer tako možemo otkrivati nove tehnike i načine korištenja namirnica“, zaključio je chef Apreda 

Podsjećamo kako se u Hrvatskoj trenutno nalazi 10 restorana s jednom MICHELINOVOM zvjezdicom, kao i dva restorana sa zelenom MICHELIN zvjezdicom, dok 12 restorana nosi oznaku Bib Gourmand. Broj MICHELINOVIH restorana u stalnom je porastu od 2017. godine, kada je prvi restoran dobio svoju zvjezdicu, a nadamo se kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.

Foto: HTZ

Autor:  HrTurizam Promo

12. svibnja 2023.