Monte iz Rovinja dobio Michelin zvjezdicu!

Hrvatska se napokon i to po prvi puta našla na prestižnom Michelin popisu, a čast da bude među gastronomskim zvijezdama i nosi najprestižniju oznaku u gastronomiji im restoran Monte...

Hrvatska se napokon i to po prvi puta našla na prestižnom Michelin popisu, a čast da bude među gastronomskim zvijezdama i nosi najprestižniju oznaku u gastronomiji im restoran Monte iz Rovinja.

Osim restorana Monte kao nositelja Michelinove zvjezdice, objavljena je i preporuka za 35 restorana iz Dubrovnika, Istre i Zagreba. Tako su se na preporuci našli sljedeći restorani: Nautika, 360, Vapor, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun i Bistro Tavulin iz Dubrovnika, Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel’s, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban, Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit i Agava iz Zagreba te Pergola, San Rocco, Marina, Damir & Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla Beccaccia, Konoba Morgan, Konoba Čok i Meneghetti iz Istre.

Restoran MOnte, ROvinj

Restoran MOnte, ROvinj

Ovo je velika promocija Hrvatske kao gastro destinacije, što je samo potvrda kvalitetne gastro scene u Hrvatskoj koja se uspješno razvija već godinama. Dodjela ovakvog priznanja biti će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene istaknuo je ministar turizma Cappelli te dodao: „Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito. Prednost gastro ponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu neophodna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova“, istaknuo je ministar Cappelli te čestitao svim restoranima na dobivenom priznanju.

Michelinove zvjezdice dobivaju oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama. Zanimljivo je da se ponekad za stol u restoranima koji su zaslužili Michelinove zvjezdice čeka i više od godine dana. Sve je počelo davne 1899. godine kad su braća Michelin odlučila napraviti listu restorana, hotela, benzinskih postaja i mehaničarskih radnji, kao svojevrstan vodič za vozače, sve s ciljem da poboljšaju prodaju svojih guma. Prvo se radilo samo o Francuskoj, a kasnije se ideja proširila i na Europu i svijet. I danas se izdaje ta poznata “Crvena knjiga” koja je dobila naziv po svojim koricama. Od 1926. godine restorane posjećuju inspektori koji donose sudove o hrani koja se poslužuje.

Stjecanje ili gubljenje Michelin zvjezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%., a u slučaju gubljenja zvjezdice može doći i do zatvaranja zbog naglog pada gostiju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN