Motovun i ove godine u znaku terana i tartufa priča svoju autentičnu priču

Prava sezona u unutrašnjosti Istre počinje od rujna, kada u Istru dolaze kvalitetniji gosti koji cijene kvalitetnu i autentičnu ponudu. Zanimljivo, kako mi kaže vlasnik jedne konobe u unutrašnjosti...

Prava sezona u unutrašnjosti Istre počinje od rujna, kada u Istru dolaze kvalitetniji gosti koji cijene kvalitetnu i autentičnu ponudu.

Zanimljivo, kako mi kaže vlasnik jedne konobe u unutrašnjosti Istre, tijekom srpnja i kolovoza najslabije radim, a prava mi sezona počinje u rujnu i traje do prosinca te onda opet od veljače do lipnja. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan – tada dolaze kvalitetni gosti, koji cijene i traže kvalitetu, autentičan i jedinstven eno-gastronomski doživljaj. I da, za kvalitetu su spremni platiti i nije im problem potegnuti iz Zagreba, Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije.

A upravo im sjevero-zapadna Istra i unutrašnost Istre nude odlične priče, od Dana bijelog pa crnog tartufa, terana, šparoga, vina, maslinovog ulja… a sve u odličnoj sinergiji s vinarima, konobama i maslinarima.

Tako je već tradicionlano listopad sve asocira na vrijeme tartufa i kvalitetnih vina, pa tako se u subotu 20. listopada po 9. put u Motovunu održava Festival terana i tartufa. Festival koji je sinonim za kvalitetne vinare i posebno dobre primjerke terana i mjesto susreta najboljih proizvođača proizvoda od tartufa, tvrtka koje se bave otkupom tartufa, prikaz najvećih primjeraka tartufa i druženja uz sve okuse i mirise koje nudi jesen.

Foto: TZ Motovun

Također, gastronomija ovoga kraja temelji se na starim istarskim receptima a pravu draž daje joj visokocijenjeni bijeli tartuf pronađen upravo u Motovunskoj šumi. Istarski pršut, istarska maneštra, različite vrste tjestenina (fuži, njoki, pljukanci) spravljeni u različitim umacima od samoniklog sviježeg sezonskog bilja ili gulašu od divljači, ombolo i kobasice s kiselim kupusom, fritaja sa šparogama ili tartufom samo su neka od najpopularnijih domaćih jela i specijaliteta koji se poslužuju u idiličnim domaćim objektima.

Potaknuti blagodatima koje okružuju Motovun, izvrstan teran i tartufi, izvrsna su prilika za predstavljanje i ponudu posjetiteljima mogućnost da okrijepe svoja nepca najfinijim okusima karakterističnim za ovo područje a vinarima i tartufarima da na jednom mjestu predstave svoje proizvode široj publici uz promociju, degustaciju i prodaju svojih proizvoda.

Vrhunska i kvalitetna ponuda upravo je motiv dolaska, a to u Motovunu jako dobro znaju. Brdo s posebnom energijom, opojnim mirisom tartufa i najboljim teranom –  Motovun, je teško opisati riječima, ukoliko nismo pisci bajki, jednostavno ga je potrebno doživjeti. A nema boljeg razlog za posjetiti Motovun od Festivala terana i tartufa.

U prvih 9.mjeseci Motovun je ostvario poraste u dolascima i noćenjima

Tako je ostvareno 16 523 dolazaka i 43 374 noćenja, dok je u istom periodu lani ostvareno 15 253 dolazaka i 40 228 noćenja. Ukupni rast iznosi +8,33% u dolascima i +7,82% u noćenjima. Svakako ovim brojkama treba dodati na tisuće posjetitelja koji dođu na poludnevni boravak u Motovun, a koji se ne ubrajaju u turiste jer nisu ostvarili noćenje.

Najviše turista u Motovunu je iz Njemačkih, zatim prevladavaju državljani Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.  

POVEZANA VIJEST:

NOVI SPEKTAKULARAN VIDEO STUDIJA ROMULIĆ & STOJČIĆ IZ MOTOVUNA

Povezane vijesti: