Možda je vrijeme da nam Ličani organiziraju jedno studijsko putovanje? ‬

Rijetko pričamo o odgovornosti koju turistički djelatnici imaju (ili trebaju imati) prilikom informiranja o destinacijama. Nedavna situacija koja se dogodila unutar jedne FB grupe, kada je kolega koji se...

Rijetko pričamo o odgovornosti koju turistički djelatnici imaju (ili trebaju imati) prilikom informiranja o destinacijama. Nedavna situacija koja se dogodila unutar jedne FB grupe, kada je kolega koji se predstavio kao turistički djelatnik s 20 godina iskustva, gotovo ismijao buduću gošću grada Gospića, uz argument da tamo nema što “biti” ni “raditi”, potakla me na razmišljanje i komentiranje upravo ove teme.

Već je poznato da turistički trendovi upućuju da “biti” i “raditi” kao turist u nekom gradu više ne znači samo sunce i more, veliki resorti i/li gradovi.

Osporiti potencijal i ponudu Like kao turističke destinacije (ili bilo koje druge regije) samo zato što o njoj ne znamo dovoljno i pri tom svoje osobno mišljenje, stav ili sklonost podijeliti kao dezinformaciju, degradirajući time destinaciju samo zato što nam nije draga ili ju ne poznajemo dovoljno, ne čini štetu samo toj destinaciji ili lokaciji, već sveukupnoj ponudi hrvatskih turističkih proizvoda, posebice zato što ona je i može biti itekako raznolika i bogata, a time i još privlačnija svim budućim gostima.

Uzeli smo Liku za primjer, pa nastavimo s njom. U ovom dijelu Lijepe naše smještena su tri nacionalna parka, od kojih je jedan (Plitvička jezera) pod zaštitom UNESCO-a, baš kao i bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice, koje su uvrštene na isti popis kao iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe. Velebit, našu najdužu planinu koja je ujedno i park prirode, krase predivne pješačke i planinarske staze. Ljubitelji planinarenja zasigurno znaju za “Premužićevu stazu”, a osim te, obilježene su lokacije i na mreži staza “Via Dinarice”. Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovača, Cerovačke pećine zasigurno će se naći u itinereru svih onih koje zanima mistični svijet podzemlja i krša.

Ako otvorimo stranicu turističke zajednice regije Lika, pronaći ćemo ne mali broj trasiranih biciklističkih staza, koje prolaze što kroz naselja, što kroz šumske puteve, seoske ceste pa čak i zahtjevnije, “divlje”staze. Ljubitelji adrenalina imaju priliku isprobati zipline koji je među najdužima u Europi ili se pak proljuljati na divovskoj ljuljački, koja se nalazi tek 10-15 minuta vožnje udaljena od rodne kuće jednog od najvećih genija u povijest čovječanstva – Nikole Tesle.

Preko 20 sirana i OPG-ova nalazi se u ovoj regiji i nudi svoje proizvode i turističku priču posjetiteljima, u skladu s, u narodu poznata otvorenošću i srdačnošću ličkih domaćina, obilatim porcijama i kulturom nazdravljanja rakijom. Nije li to doživljaj koji na autentičan način priča o tradiciji, kulturi i gastronomiji? Nisu li to očekivanja današnjih turista?

Nije ovo sve što Lika može i nudi, nije ovo sve što vrijedni turistički djelatnici stvaraju, nije ovo sve što posjetitelji Like ovdje mogu doživjeti.

Možda je vrijeme da nam Ličani organiziraju jedno studijsko putovanje? ‬

Autor: Martina Ljuština, Experiences.hr

Povezane vijesti: