Muzej Apoksiomena dobio posebno priznanje na dodjeli nagrada za Europski muzej godine

Europske muzejske nagrade – European Museum of the year Awards 2019 (EMYA), svojevrsni muzejski Oscar, svečano su dodijeljene 25. svibnja 2019. godine u Sarajevu. Bilo je nominirano 40 muzeja...

Europske muzejske nagrade – European Museum of the year Awards 2019 (EMYA), svojevrsni muzejski Oscar, svečano su dodijeljene 25. svibnja 2019. godine u Sarajevu. Bilo je nominirano 40 muzeja iz 17 zemalja Europe, a kao jedini hrvatski projekt nominiran je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja.

Nagradu Europski muzej godine za 2019. dobio je Rijksmuseum Boerhaave(Nizozemski Muzej povijesti, znanosti i medicine), a Muzejska nagrada Savjeta Europe pripala je Museum für Kommunikation (Muzeju komunikacija) iz Berna u Švicarskoj.

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation, a koje se odnosi na muzeje koje su razvili novi i inovativni aspekt javnog djelovanja i od kojeg drugi muzeji mogu učiti.

Muzej Apoksiomena

Već je i sama nominacija za ovu prestižnu nagradu veliko priznanje budući  da je Muzej Apoksiomena ove godine bio jedini muzej iz Hrvatske koji se našao u ovom prestižnom društvu od 40 probranih europskih muzeja, od kojih su neki zaista impresivni i poznati muzeji iz nekih od najvećih gradova iz cijele Europe. Stoga nam je izuzetna čast primiti ovo posebno priznanje koje nam je potvrda i smjernica za daljnji rad ove jedinstvene arheološko-arhitektonske kulturne institucije na našim prostorima, u cijelosti posvećene jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atleta Apoksiomena,remek-djela hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), izronjenog kraj otoka Lošinja prije 20 godina“ izjavila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Inače, riječ je o jednom od najvažnijih europskih muzejskih priznanja koje dodjeljuje Europski muzejski forum, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, koje na godišnjoj razini evaluira i nagrađuje inovativne, kvalitetne, promišljene te društveno angažirane i odgovorne pristupe muzejskoj praksi.

Povezane vijesti: