Na otoku Korčuli traju 6. Dani Pošipa

U subotu, u Smokvici na otoku Korčuli, svečano su otvoreni 6. po redu Dani Pošipa – manifestacija koja traje 9 dana, a sastoji se od Dana otvorenih vrata vinarija...

U subotu, u Smokvici na otoku Korčuli, svečano su otvoreni 6. po redu Dani Pošipa – manifestacija koja traje 9 dana, a sastoji se od Dana otvorenih vrata vinarija i završne večeri, Noći vina.

Manifestacija Dani Pošipa održava se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare. Cilj manifestacije je dodatno brendiranje Pošipa i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj, nego i pokazati turistima bogatstvo vinske ponude koje otok te Smokvica i Čara imaju.

Ovogodišnji, šesti po redu, Dani Pošipa, započeli su u subotu svečanim otvorenjem, a nastavljaju se Danima otvorenih vrata vinarija, koji traju do subote, 30. srpnja. U tom razdoblju, posjetitelji mogu posjetiti 8 vinarija i uživati u ponajboljim Pošipima. Završna Noć vina održat će se 31.7. u uvali Zavalatica, gdje će svoja vina predstaviti 13 vinara, proizvođača Pošipa, iz Smokvice i Čare. U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni letci s popisom vinarija i brendirane degustacijske čaše s kojima gosti mogu posjetiti sve otvorene vinarije.

posip

Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr.Kr., od vremena starih Grka. Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno Pošip – jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina. Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari su oduvijek su bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i svijetu.

Prodajmo hrvatska i autohtona vina našim turistima, a ne strana vina koje imaju kod kuće ili mogu ih kupiti u supermarketima. Oni žele upoznati i okusiti domaće i autohtono  samo im moramo to ponuditi.

Povezane vijesti: