Na otoku Pagu snima se gastro dokumentarac “Četiri godišnja doba na Pagu”

Na otoku Pagu trenutno se snima dokumentarni film “Četiri godišnja doba na Pagu” kojem je cilj pokazati svu autentičnu gastronomsku ponudu otoka Paga. Autori projekta su Fabijan Oštarić i...

Na otoku Pagu trenutno se snima dokumentarni film “Četiri godišnja doba na Pagu” kojem je cilj pokazati svu autentičnu gastronomsku ponudu otoka Paga.

Autori projekta su Fabijan Oštarić i Rene Bakalović, a ideja o ovom dokumentarcu nastala je na kratkom putovanju i neformalnom razgovoru o hrani. U produkciji tvrtke Fare upravo se ovih dana na otoku Pagu stvaraju prvi obrisi i kadrovi ovog zanimljivog projekta. 

Cilj projekta je predstaviti otok Pag u nekoliko epizoda koje su podijeljene na 4 godišnja doba te ispričati priču o povijesti otoka, arheološkim nalazištima, tradiciji, kulturi i gastronomiji. 

Rene Bakalović: Pag je u gastronomskom smislu možda čak i najzanimljiviji otok na Mediteranu

Radni naslov Četiri godišnja doba na Pagu odnosi se na seriju od četiri dokumentarca, a kako ističe Rene Bakalović, namjera je serijom potvrditi temeljnu tezu kako je Pag u gastronomskom smislu možda čak i najzanimljiviji otok na Mediteranu.

”Velika ambicija s kojom smo ušli u projekt potvrdila se nakon snimanja za prvu zimsku epizodu. Odnosi se to i na sugovornike, na snimljeni materijal kao i na podršku na koju smo naišli na otoku.Gastronomiju promatramo u najširem civilizacijskom kontekstu, od odnosa s prirodom, vrhunskih namirnica, kulinarske tradicije, obreda, sve do suvremenih kulinarskih iskoraka i novih turističkih „rituala“. Postavili smo si najviše tehničke i artističke standarde kako bismo seriju uspješno distribuirali u svijetu nakon prikazivanja u Hrvatskoj. Naš je pristup temi više „filmski“ nego televizijski iako se radi o televizijskom serijalu. To se odnosi na stil, dinamiku i želju da je „rok trajanja“ našeg serijala duži nego što je to uobičajeno. Kako ćemo naravno snimiti znatno više atraktivnog materijala nego što ćemo iskoristiti u finalnoj varijanti montaže, male tematske cjeline objavljivat ćemo na društvenim mrežama koje kanimo podići na razinu privlačnog tematskog portala o Pagu.” istaknuo je Bakalović te dodao kako pozivaju sve osobe i institucije koje profiliraju život na Pagu da se uključe u popratni segment projekta.

Zanimljivo kako cijela ekipa odlučila projekt započeti sama i kroz kontakte u snimanju privući partnere i sponzore, što je po svemu sudeći drugačija strategija, a koja vjeruju autori da će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju i dovršiti snimanja i postprodukciju ove godine. 

Otkrit ćemo samo neke detalje, kako je snimljena prva pilot emisija koja prikazuje zimu na otoku; od šivanja Paške čipke, proizvodnje sira u Paškoj sirani, izrade baškotina u Samostanu sv. Margarite,  pripreme autentičnog jela i nastupa KUD-a Bartol Kašić uz sviranje miha u Kolanu dok su u Novalji posjetili Pivače na Kanat, kuhali modernu inačicu janjećih tripica u Boškincu, posjetili tisućljetne maslinike u Lunu te snimili buru na Žigljenu.izjavio je Fabijan Oštarić.

Na Pag se vraćaju na proljeće kada će nastaviti obilazak otoka i snimanje dokumentarca čije nastavke nestrpljivo očekujemo.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN