Nacionalna udruga ugostitelja objavila Prijedlog izvanrednih mjera u ugostiteljstvu i zahtjeve prema državi i jedinicama lokalne samouprave

Nacionalna udruga ugostitelja objavila je Prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima, kao i zahtjeve prema državi i jedinicama lokalne samouprave za saniranje nastale i potencijalne štete...

Nacionalna udruga ugostitelja objavila je Prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima, kao i zahtjeve prema državi i jedinicama lokalne samouprave za saniranje nastale i potencijalne štete u ugostiteljskom sektoru prouzročene pandemijom koronavirusa.

Također, Nacionalna udruga ugostitelja napravila je i anketu među članovima, a koja govori kako je stanje u ugostiteljstvu izrazito teško i neizvjesno jer promet rapidno pada, a svi troškovi i dalje dolaze na naplatu, od poreza i prireza, troškova najma do akontacije porezna na dobit, a koja je u najmanju ruku upitna.

Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja ističe kako anketa za 1. tjedan u mjesecu ožujku govori kako je promet u Rijeci pao prosječno za 25%, a kako je situacija za prošli tjedan kao i trenutno iz dana u dan sve gora i gora. Čak 80% ugostitelja ne može izdržati više od 60 dana s trenutnim prometom koji ne pokriva sve troškove, govore podaci iz ankete.

“Anketa kaže kako je za 1. tjedan ožujka, koji je bio “eldorado” spram drugoj tjedna u ožujku, promet u Rijeci prosječno pao za 25%. Na tragu toga pitali smo kolege koliko mogu izdržati s takvim prometom, a reakcije s terena govore kako kumulativno preko 80% ugostitelja ne može izdržati više od 60 dana. A brojevi ovaj tjedan su nažalost upola gori tj. negativniji nego što su bili prošli tjedan. Preporuka je našim članovima udruge da idu u krizni menadžment” ističe Jakominić.

Upravo kroz prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima, Udruga je jasno precizirala konkretne zahtjeve prema Državi i jedinicama lokalne samouprave. Zahtjevi s ciljem kako konkretno pomoći ugostiteljskom sektoru, a sve s ciljem da se smanje fiksni operativni troškovi ugostiteljima i zadržala radna mjesta, kako bi uopće ugostitelji imali ikakvu šansu preživjeti ovu situaciju bez zatvaranja svojih objekata.

Kao što piše u prijedlogu Nacionalne udruge ugostitelja, zahtjev prema državi odnosi se među ostalim na: reprogram ili odgodu obveza prema državi, suspenzije svih parafiskalnih nameta koji ruši stabilnost sustava, suspenziju minimalne plaće za direktore i obrtnike, reprogram postojećih kredita od banaka kao i odgodu plaćanja režijskih troškova itd…

Smanjiti troškove možemo samo ako se ove mjere koje smo poslali prihvate. Ako se te mjere ne prihvate, onda je jedini način da se sačuvaju radna mjesta, je da se ona privremeno ugase“, naglašava Jakominić te dodaje: “Jednostavno ne vidimo drugi način, jer ako nemate prihoda i nemate financijske zalihe koje su istopljene, jer sada smo već treću godinu u doista velikoj poreznoj presiji, jednostavno ne postoje rezerve s kojima možemo kompenzirati pad prometa i preživjeti ovu situaciju. ” govori Jakominić.

Porezi, kredit, prirez na potrošnju… – sve redovito dolazi na naplatu , a promet rapidno pada.

Kada pričamo o raznim sektorima i problemima, te da bi stvarno shvatili realnu situaciju i cijelu problematiku, moramo se staviti u ulogu promatrača, što je često jako teško ( znate onu narodnu: take a walk in my shoes, before you judge me) . Izjava da je najbolja mjera za očuvanje radnih mjesta zatvaranje samih objekata, možda na prvu izgleda radikalna, no da bi se što zornije pokazala trenutna situacija u kojoj se ugostitelji nalaze najbolje opisuje sljedeće izjava:

Trošak najma ide, porezi idu, roba ide, davanja idu , robu moramo platiti u roku od 15 dana, a nemamo od čega platiti, krediti idu, akontacije porezna na dobit ( a koje neće biti ) idu, komunalna naknada ide, prirez, porez na potrošnu…. svi fiksni troškovi normalno dolazi na naplatu, a prihod je rapidno pao. Budući da sukladno cijeloj situaciji računamo da se ispod 60 dana cijela situacija neće smiriti, jedina ispravna mjera za obranu radnih mjesta i da se ljudima može garantirati da će se imati gdje vratiti – je da se odmah uđe krizni menadžment, da se višak ljudi odmah spasi na “burzu”, a da se s ostatkom ljudi pokuša fokusirati na maksimalno smanjenje troškova i racionalizaciju poslovanja. Jednostavno ne vidim na koji način ugostitelji mogu preživjeti trenutnu situaciju ukoliko se naše mjere ne prihvate.” zaključio je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Svakako treba naglasiti kako mali i srednji poduzetnici tj. poduzeća čine preko 80% globalnog turističkog sektora, što je nedavno naglasila i Svjetska turistička organizacija ( UNWTO ). Koliko god bila teška situacija, mala i srednja poduzeća ipak imaju manji manevarski prostor, kako za preživiti ovu situaciju, tako se i oporaviti od iste.

​Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je izjavio da je za pomoć turizmu zbog situacije s koronavirusom pripremljen veliki broj mjera, koje se ovih dana dorađuju, a trebale bi biti poznate u ponedjeljak, najkasnije u utorak. 

Svakako kako u cijeloj situaciji treba uzeti u obzir i mjere za pomoć cijelom ugostiteljskom sektoru, a cijeli prijedlog provođenja izvanrednih mjera kao i zahtjeve Nacionalne udruge ugostitelja preuzmite u prilogu.

PRILOG: Nacionalna udruga ugostitelja objavila / Prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN