dobri restorani

Nagrađeni najbolji restorani u sklopu izbora “Dobri restorani”

Dodijeljene su nagrade za najbolje restorane u sklopu 10. izdanja najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje...

Dodijeljene su nagrade za najbolje restorane u sklopu 10. izdanja najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje od hrvatske restoranske scene i koji je kroz godine ukazao na pojedince i restorane čije je vrijeme tek dolazilo, a koji su danas ovjenčani i brojnim međunarodnim priznanjima za izvrsnost.

Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u jednoj od ukupno četiri kategorije: Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje.

Za najbolji tradicionalni restoran ove sezone proglašen je Tač, poznati restoran na zagrebačkom Vrhovcu. Drugo mjesto u kategoriji pripalo je restoranu Zijavica iz Mošćeničke Drage vlasnika Stivena Vunića, a na trećem mjestu nalazi se restoran Kod špilje iz Otruševca, poznatiji među gostima i kao Gostionica kod Grgosa, vlasnika Stjepana Grgosa.

U potrazi za najboljim restoranom kreativne urbane kuhinje ove sezone bilo je potrebno spustiti se od Vrhovca do zagrebačke Vlaške, gdje se nalazi Mali bar chefice Ane Ugarković. Drugo mjesto u kategoriji zaslužio je restoran Ignis s Korčule, vlasnika Vicka Nonkovića Raiča i njegove partnerice Pilar, punim imenom Maria del Pilar Olivares Gonzalez, a na trećem mjestu nalazi se mali zagrebački restoran Kut Ivane Bekavac koja je prije dvije godine proglašena najboljom mladom cheficom u usponu.

Najbolji hotelski restoran visoke kategorije nalazi se izvan metropole, točnije na Malom Lošinju. U hotelu Alhambra uspješno posluje restoran Alfred Keller, čiju je kuhinju nedavno preuzeo mladi 26-godišnji austrijski kuhar Michael Gollenz. Profinjenost okusa na svakom tanjuru, atraktivan ambijent, kao i ekstenzivna vinska lista čine ovaj restoran izvrsnim primjerom uzdizanja otočne gastronomije preciznim kuhanjem i promišljanjem. Drugo mjesto u kategoriji pripalo je restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade i timu koji predvodi chefica Ana Grgić Tomić. Treće mjesto zauzeo je Cap Aureo iz istarskog Grand Park Hotela Rovinj, restoran čiju kuhinju vodi chef Jeffrey Vella.

Među zvjezdanom konkurencijom nagradu za najbolji restoran visoke kuhinje u 2021. godini osvojio je restoran ManO, koji se nalazi u Medvedgradskoj ulici na zagrebačkom Kaptolu. ManO je jedan od prvih fine dining restorana u nas, a tim u kuhinji trenutno vodi chef Matija Bogdan. Drugo mjesto među restoranima visoke kuhinje zauzeo je višestruki pobjednik u ovoj kategoriji, šibenski restoran Pelegrini Rudolfa Štefana, a na trećem mjestu nalazi se restoran chefa Tvrtka Šakote, zagrebački Nav.

Svake se sezone dodjeljuje i priznanje restoranu na sceni koji posebnu pažnju pridaje odnosu prema vinu. Ove godine titulu “Vinska karta godine” dobiva restoran Bevanda iz Opatije, čiji je voditelj Klaudio Jurčić ujedno i glavni sommelier restorana.

Treću godinu zaredom dodijelila se i nagrada “Andrej Barbieri” za najboljeg mladog chefa u usponu. Pokrenuta u spomen na chefa Barbierija koji je snažno obilježio modernu hrvatsku gastronomiju, nagrada je ove sezone otišla u ruke Eugena Žinića, mladog chefa koji je svoje znanje prikupljao u kuhinjama londonskog Ledburyja i zagrebačkog Mana, restorana koji je ovogodišnji pobjednik u kategoriji visoke kuhinje.

Prestižnu titulu chefa godine i ove je godine, nakon za njega jednako uspješne 2019., zaslužio chef Tvrtko Šakota. Nakon otvorenja njegova zagrebačkog restorana Nav, sa svakim novim degustacijskim menijem chef Šakota iznova oduševljava gastronomske znalce i gurmane te unosi dozu uzbuđenja na lokalnu ugostiteljsku scenu i budi nadu za budućnost.

Izvor i naslovna fotografija: Hrvatska turistička zajednica

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN