Najveći sajam zdrave prehrane ove godine u Malinskoj

I ove godine održava se  Food Revolution Day u Malinskoj koji je u Hrvatskoj pokrenut na inicijativu jedne entuzijastice, Sabine Barbiš. Ova manifestacija koja je pokrenuta prvenstveno radi edukacije...

I ove godine održava se  Food Revolution Day u Malinskoj koji je u Hrvatskoj pokrenut na inicijativu jedne entuzijastice, Sabine Barbiš. Ova manifestacija koja je pokrenuta prvenstveno radi edukacije ljudi, sada već treću godinu za redom okuplja veliki broj ljudi i uživa sve veću podršku i Turističke zajednice. Bogat program koji uključuje i sajam započinje u subotu, 26. svibnja, a tog se dana u cijelom svijetu slavi Food Revolution, pokret slavnog chefa Jamie Olivera, u svrhu promocije zdrave prehrane, zdravog življenja, lokalne proizvodnje i kupnje hrane te aplikacije istih načela u javnim ustanovama.

Za posjetitelje eventa, koji će se održati na prostoru ŠRU Lastavice, ponovno će kuhati zvijezde show-a Masterchef, neki treću godinu zaredom, a neki prvi puta: Ratko Iveković, Časlav Matijević, Šime Sušić i Ante Martić. Svi oni, zbog ljubavi prema (pravoj) hrani i vjere u ciljeve ovog projekta, volonterski kuhaju maštovita besplatna jela!

Pridružit će im se i medicinsko osoblje Doma zdravlja Primorsko–goranske županije, koji će od 14 do 18 sati, testiranjem tlaka i šećera u krvi i razgovorom s posjetiteljima, zaokružiti cjelinu ove promocije zdravlja. Također, ondje će tijekom cijelog dana biti mini eko sajam, gdje će se predstaviti domaći proizvođači zdrave hrane i prirodne kozmetike.

Od 10 do 16 sati, dok Masterchefovi pripremaju ručak, u prostorijama Općine Malinska, organiziran je ciklus predavanja stručnjaka nutricionista, doktora i psihologa, na temu zdrave prehrane djece; predavanja o osnovnim namirnicama i izbalansiranoj prehrani odraslih; testiranje udjela mišićnog i masnog tkiva organizma te bazalnog metabolizma; prezentacija efikasnih vježbi renomiranog osobnog trenera; predavanje o važnosti probiotika te predavanja o plodnosti tla i ekološkoj proizvodnji hrane i o psihologiji prehrane, primjerice, svijesnom jedenju i emotivnoj žudnji za hranom.

U suradnji s HACPN-om (Hrvatski akademski centar primjenjenog nutricionizma), već nekoliko godina provodi se anketa o prehrani osnovnoškolske djece. Iako žive na otoku, gdje su zdrave namirnice dostupne te se još snažno osjeti utjecaj bakinih kuhinja, iako se neke od škola i vrtića deklariraju kao “eko”, što podrazumijeva i zdravi jelovnik za one najmanje, iznenađujuće je koliko se zapravo djeca nezdravo hrane.

Food Revolution je upravo usmjeren na djecu i njihove roditelje. Ovakvim javnim akcijama, zajednica se upoznaje s pokretom i njegovim ciljevima. Malim koracima, stvara se program edukacije roditelja i djece, kako bi znali osnovu zdrave prehrane i kako bi djeca odrasla u zdrave ljude pune energije i potencijala za učenje.  Food Revolutionu se možete pridružiti kuhajući na Food Revolution Dayu (dobrodošli su i kuhari amateri), šireći riječ o eventu ili kao sponzor, primjerice namirnica. Pokret je u potpunosti volonterski i neprofitan te kao takav ovisi o sponzorima.

Kao što smo već pisali, najljepša odlika neke turističke ponude koja ima najveći potencijal za uzrok svih posljedičnih promjena na kulturnu ponudu, ekonomsku dobit i gospodarstvo u cjelini su manifestacije. I ova prekrasna i zdrava priča s otoka Krka nam pokazuje da možemo puno, da je važna samo volja i rad, te da se rad s godinama prepoznaje i uvažava i od strane institucija.

Moramo napomenuti da predsezona još uvijek traje, no ovo ne može biti ljepša uvertira u ljetnu sezonu na Krku.

 

Vijesti: