Obitelj Šabalja kao ambasadori turizma i primjer kako se treba razvijati turizam u Hrvatskoj

Autor:  HrTurizam.hr

4. lipnja 2022.

U Malinskoj na otoku Krku nedavno je svečano obilježena 20 godišnjica rada jednog ugostiteljskog objekta.  

Njihovi uspjesi u turizmu svjedoče da se radom, trudom, poduzetničkom hrabrošću, ali i vizionarstvom, i u nas može izgraditi stabilan i isplativ posao ili kako se to danas kaže: održivi turizam.

Samo po sebi to možda ne bi bila vijest od velikog značaja, no konoba Bracera – koja po kvaliteti ponude i osoblja zapravo ima sve odlike vrhunskog restorana – dio je fascinantne priče o turističkom pogonu jedne vrijedne i predane domaće obitelji.

Obitelj Šabalja iz mjesta Porat poznati su ugostitelji, hotelijeri, ribari i maslinari. Ova je tradicionalna ribarska i poljoprivredna obitelj prihvatila priliku uključenja u turističku ponudu u samim začecima razvoja turizma na prostoru Općine Malinska i to vrlo uspješno radi kroz nekoliko desetljeća. Njihovi uspjesi u turizmu svjedoče da se radom, trudom, poduzetničkom hrabrošću, ali i vizionarstvom, i u nas može izgraditi stabilan i isplativ posao - unatoč nemirnom gospodarskom moru i svim izazovima koje ono nosi.

Beacera wine

Sve je krenulo skromnom ponudom soba s doručkom, no s vremenom se iz toga razvio pansion u domaćinstvu, u kojem su domaćini nudili ribu iz svog dnevnog ulova i povrće iz svoga vrta. Kako se obitelj već dugo prije toga bavila ribolovom i znala sve tajne i probleme tog plemenitog zanata, iskustvo im je govorilo da su najbolje prodana proizvodi oni koje se prodaju „na tanjuru“.

Tako se rodila ideja o otvaranju konobe Bracera u Malinskoj. Plasmanom vlastitih proizvoda i ulova u pansionu i u konobi, umanjili su rizik poslovanja koji prati i ribarstvo i poljoprivredu, a njihova je  ugostiteljska ponuda na taj način značajno dobila na kvaliteti. Na dobitku su, svakako, i gosti imajući priliku uživati u autohtonoj i svježoj vrhunskoj hrani. A zadovoljstvo gosta je u konačnici i smisao poslovanja u turizmu.

Na mjestu izvornog pansiona u Portu obitelj je izgradila moderan gourmet hotel Villa Margaret s četiri zvjezdice u kojem nastavljaju razvijati svoju davno započetu poslovnu filozofiju korištenja povrća iz vlastitog uzgoja i ribe iz vlastitog ulova, ali sada u ponudi visokovrijedne gourmet gastronomije.

Jumbo fotka

U poslu sudjeluje cijela obitelj, od djeda i bake do unuka. Okosnica poslovanja su braća Danijel i Nenad Šabalja, koji zajedno sa svojom sestrom Margaret danas vode ovaj obiteljski biznis koji je početkom stoljeća zakotrljao njihov otac Ivan. Prate ih vjerni djelatnici s kojima dijele i uspjehe ali i teške trenutke.

„Zaposlenih je, zajedno s članovima obitelji, oko 60-ak. Rade u konobi, coffee & wine baru, hotelu, na našem OPG-u i na brodu. Od početka imamo manje-više isti broj, neki od njih kod nas rade već 20 godina. Imamo jako veliku sreću kada su djelatnici u pitanju – da nema njih, ja bih vjerojatno odavno odustao. 20 godina je dobar dio životnog vijeka; nisu oni nama tek djelatnici, oni su prijatelji. I valja naglasiti da se od posla u turizmu može dobro živjeti. Naši radnici to svojim primjerom pokazuju. Nema potrebe da nam mladi bježe vani”, kaže Danijel Šabalja

Konoba, kavana i hotel su na tri različite lokacije, a spomenemo li pri tome i poljoprivredno imanje i brod koji ih opskrbljuju, jasno je kako je 'pokrivanje' ovoga turističkog pogona poprilično zahtjevno. Stoga ne čudi da su u posao uključene tri generacije – od djeda i bake, do unuka. Na takvim se temeljima može planirati i budućnost. Jer, ne treba biti vidovit da bi se zaključilo kako obitelj Šabalja neće ni u budućnosti mirovati tu gdje sada jest. O planovima Šabalja kaže:

„Imamo tu dicu koja nas prate u poslu. Vidimo da ih to zanima, pa ćemo i nastaviti. Vjerojatno ćemo se u budućnosti više bazirati na smještaj, na kuće za odmor. Jedna nam je već u funkciji, a u ovim našim ruralnim krajevima imamo tih starina, pa ima smisla prenamijeniti te stare kuće u kuće za odmor. Hotel će ostati kakav jest, jer nemamo prostora za širiti se. Meni to tako i paše, da hotel ostane mali, jer tako stigneš upoznati sve goste.” 

Img 8346 hdr3

I za kraj, valja pojasniti što je zapravo bracera. Danijel Šabalja priča: „Bracera je vrsta broda koji je teglio. Bilo ih je ovdje kod nas u Malinskoj, a nekada su vozili rasuti teret za Italiju - drva i sitni šljunak.” Zvučno je to ime. I vrlo dobro pogođeno, u ovome slučaju.

Jer, uzme li se u obzir da je taj brod napravljen za nošenje najvećih i najtežih tereta, za plovidbu po najnemirnijem moru i da je to brod na koji uvijek možete računati, nema imena koje bi bolje krasilo konobu u kojoj je krenula turistička obiteljska priča Šabalja i opisalo njihov poslovni put. 

To je obiteljski turizam koji se razvija generacijama, a svaka podiže ljestvicu. Tako se razvijao i dalje razvija turizam u Austriji, koju gledamo kao najbolji case study. To je turistički razvoj koji smo nažalost u Hrvatskoj preskočili, osim čast endemskih primjera kao što je obitelj Šabalja. 

Za kraj, prije par godina snimili smo kratku priču ili samo jedan dio priče o uspjehu obitelji Šabalja. 

Foto: obitelj Šabalja

Autor:  HrTurizam.hr

4. lipnja 2022.