cruiser dubrovnik

Nakon 15 mjeseci u dubrovačku Luku Gruž uplovio prvi cruiser

Cruiser Orchestra tvrtke MSC Cruises uplovio je u dubrovačku Luku Gruž, piše dubrovnik.hr. Prvi je to cruiser u Dubrovniku nakon čak 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom...

Cruiser Orchestra tvrtke MSC Cruises uplovio je u dubrovačku Luku Gruž, piše dubrovnik.hr. Prvi je to cruiser u Dubrovniku nakon čak 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19. Cruiser Orchestra, odnosno njegovo uplovljavanje označilo je to povratak Grada Dubrovnika u programe kružnih putovanja.

Podsjetimo u razdoblju od siječnja do studenog pretpandemijske 2019. godine, brodovi za kružna putovanja samo su dubrovačku luku posjetili čak 518 puta. Prošle godine u istom razdoblju, od siječnja do studenog, broj putovanja stranih brodova za kružna putovanja na hrvatskom Jadranu iznosio je samo 26.

Brodarske kompanije među kojima je i MSC, propisale su protokole, a kako bi se omogućila kvalitetna implementacija mjera, brodovi su ograničili kapacitete na oko 50%, odnosno Orchestra je brojala oko oko 1200 putnika.

Recimo još kako je testiranje na koronavirus prije ukrcaja i tijekom putovanja obavezno, kako bi se minimalizirao rizik od infekcije, a gostima nije dozvoljen samostalan transfer i obilazak lokacije. Tako je bilo i pri prvom posjetu putnika Orchestre, koji su Dubrovnik obišli u takozvanim “bubble” grupama, poštujući pritom mjere brodarske kompanije i one Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Kako je rekao ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo, u najavi su još 153 ticanja odnosno uplovljenja, ali ta se situacija mijenja iz dana u dan. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone, a do kraja godine očekuje se dosta izmjena i novih dolazaka, dodao je.

Grad Dubrovnik u prethodnom je razdoblju provodio aktivnosti i bio u stalnom kontaktu s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije te u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, a s ciljem reaktivacije ove grane turizma. Gradonačelnik Mato Franković još je ranije zatražio od nacionalnog Stožera civilne zaštite izmjenu Uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke.

Uz cruisere koji su u proteklim turističkim sezonama bili česti gosti Dubrovnika, treba istaknuti i najavljeni avionski promet. Redovne avionske linije iz Sjedinjenih Američkih Država najavili su Delta Air Lines, Pragusa.One i United Airlines, koji je već povećao broj letova prema Dubrovniku.

///HRVATSKA NIKAD POVEZANIJA S AMERIKOM

Fotografije: Grad Dubrovnik – dubrovnik.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN