Nikola Radmirović sa suvenirom Hrvatska “srce kockica” osvojio zlatnu medalju za najbolju inovaciju u turizmu

U Osijeku je održana najveće izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi, sajmu Budi uzor /  Inova 2017, na kojoj se okupilo više od 500 sudionika iz više od 15 država....

U Osijeku je održana najveće izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi, sajmu Budi uzor /  Inova 2017, na kojoj se okupilo više od 500 sudionika iz više od 15 država. O uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. EEPA  (European Enterprise Promotion awards – EEPA 2017.), priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative javnih tijela s ciljem promicanja poduzetništva.

Među brojim inovatorima, Nikola Radmirović, umjetnik i inovator iz Požege osvojio je zlatnu medalju za suvenir cijele Hrvatske te priznanje “Najbolja inovacija u turizmu” – suvenir Hrvatske „srce kockica”.

Hrvatska kockica, srce, suvenir cijele Hrvatske je zamišljen kao univerzalni multifunkcionalni suvenir Hrvatske, a element kockice je ukomponiran u više funkcionalnu formu suvenira koji je ujedno i poklon i iskoristivi element radnog, uredskog stola. „Raspon materijala je neograničen, ali se sugerira hrvatski slavonski hrast. Suvenir ima i svoju grafičku inačicu koja tvori srce stilizirano iz crvene kockice. Bijela kockica je rezervirana za tekst odnosno naziv bilo kojeg grada, mjesta, županije u Hrvatskoj. Atraktivnost suvenira sada je podkrijepljena i njegovom praktičnošću, odnosno daje mu uporabu te ga izdvaja od “mrtvog” suvenira, podsjetnika koji tamo negdje skuplja prašinu, stavljajući ga sada u praktičnu uporabu kao svakodnevni podsjetnik na dragu destinaciju“ ističe Nikola Radmirović, inovator i umjetnik.

Nikola Radmirović, umjetnik, inovator, vizionar

Na ideju o suveniru je Radmirović došao kao rješenje suvenira koji predstavlja cijelu Hrvatsku, a ne da se veže samo za jedan grada, županiju ili regiju. Suvenir koji svojom grafičkom inačicom sugerira ljubav i srce iz i prema domovini ukomponiranog u elemente prepoznatljivosti Republike Hrvatske, sada s praktičnom multifunkcionalnom primjenom koja koketira i sa poznatim Penkalom kroz stalak za naliv pera, penkala te vizitke i/ili državnu zastavu, pruža svojevrsnu osobnu personalizaciju objekta i bijeg od klasičnih već viđenih, nažalost šabloniziranih uvoznih suvenira. „Vječiti problem Hrvatske je da imamo suvenire, ali nedostaju oni prepoznatljivi, multifunkcionalni koji se mogu koristiti za sve turističke zajednice, županije, gradove i područja. Imamo male, lokalne suvenire u kojima se ne odražava cijela Hrvatska. Uz to, razmišljao sam i o činjenici kako doista imamo licitarsko srce. Srce je srce, ima svoju oblu verziju i to je to – ništa posebno. Tu je i ta sveprisutna kockica koja se nerijetko nesretno uklapala u puno stvari, nekada previše, s dozom kiča, nekada premalo i nezamjetno. I jednostavno sam od te kockice došao do ideje da od nje – napravim kockasto srce! Srce je s dva polja, osnovica polja je crvena, tu je i bijela kocka koja je detalj na kojem može pisati ime grada, županije i slično“ istaknuo je Radmirović te dodao kako atraktivnost ovom suveniru daje i njegova praktičnost te može poslužiti kao držač za penkala, a kako smo zemlja poznatog Slavoljuba Penkale ovaj bi poklon u toj inačici dolazio s penkalom.

Za uredske stolove može poslužiti i kao stalak za posjetnice, državne zastavice i slično ističe Radmirović te dodaje kako suvenir jednostavno poziva na interakciju i personalizaciju od strane korisnika te uz dragi podsjetnik predstavlja i bijeg od klasičnih šabloniziranih, nerijetko uvoznih suvenira. Za kraj inovator ističe kako je u planu raditi suvenire od slavonskog hrasta i bračkog kamena.

Turističke zajednice, hoteli, gospodarstvenici, ambasadori hrvatskog turizma i svi ostali podržite inovatore i bolju Hrvatsku. Makra za promociju Države je uvijek svaki dan taj dan, no polako, ali sigurno, bliži nam se Božić i mjesec darivanja, pa evo lijepe prilike da svojim poslovnim partnerima, kolegama, prijateljima poklonite jedinstven, autentičan i drugačiji poklon.

 

Hrvatski inovatori postižu svake godine iznimne uspjehe, a Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija.  Nažalost, naši inovatori nisu prepoznati i u Hrvatskoj, gdje se sami ili s mentorima bore za mjesto pod suncem, a da ne pričam o financijskim i drugim uvjetima. Novaca ima, samo je krivo raspoređen. Hrvatska kao da se i dalje poistovjećuje s prosjekom, statusom quo i ne shvaća kako se uspjeh događa onome tko se bori, tko ga izaziva, tko preuzima rizik i poduzima akcije. “Sve što se moglo izumiti, izumljeno je” izrekao je Charles H. Duell, ravnatelj Američkog ureda za patente davne 1899 godine. Smiješno iz današnje perspektive, zar ne ?

Upravo kreativnost i inovacije guraju čovječanstvo naprijed, daju dodatnu vrijednost i pokreću gospodarstvo. Inovatori bi trebali biti “rock-zvijezde”, lica s naslovnica i jumbo plakata kao i  uzori mladim naraštajima. No, uvijek je lakše pisati o “sisama i guzicama” te stvarati zvijezde od upitnih moralnih osoba i vrijednosti. Žutilo, crna kronika i populizam je refleksija našeg društva. No, nikada nije kasno okrenuti novu stranicu i promijeniti cijelu paradigmu.

Krenimo od sebe. Promjena ste Vi, krenite već danas.

Povezana vijest:

ZAŠTO SE SRAMIMO TESLE, PENKALE, VRANČIĆA I SVIH DRUGIH NAŠIH INOVATORA?

KADA BI BAR KRAVATA BILA HRVATSKI PROIZVOD, CIJELI SVIJET BI ZNAO ZA HRVATSKU

U PANONSKOM DRVNOM CENTRU KOMPETENCIJA PREDSTAVLJEN JEDINSTVEN HRVATSKI PROIZVOD – SOBA HISTORION

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN